Eigenaren van villa’s lopen niet warm voor verduurzaming

15 maart 2021

De verduurzaming van villa’s blijft achter bij andere woningen. Dit is vooral te merken in ‘villagemeenten’, plaatsen waar relatief veel oude, grote huizen staan, staan niet hoog in de ranglijst van duurzame gemeenten. Het valt op dat in 7 van de 8 gemeenten met de hoogste gemiddelde WOZ waarde per woning relatief veel woningen een laag energielabel hebben. In gemeenten als Bloemendaal, Laren en Heemstede staan relatief veel slecht geïsoleerde woningen. Dit is niet altijd het gevolg van onwil van de eigenaar. Het gaat vaak om oudere panden die lastig kunnen worden verduurzaamd.

Eigenaren van villa’s lopen niet warm voor verduurzaming

35% van de woningen in Heemstede heeft een laag energielabel

De gemeente Heemstede scoort het slechtst van alle ‘dure’ gemeenten als het gaat om energielabels. De verduurzaming van villa’s blijft daar duidelijk achter, omdat minstens 35% van de huizen daar een energielabel heeft van E of lager. Ook Laren, Bloemendaal en Wassenaar doen het niet goed met 25-30% slecht geïsoleerde woningen. Bovendien blijkt dat de cijfers sinds 2015 niet of nauwelijks zijn verbeterd. Een verbetering van het energielabel naar C kost voor een vrijstaande villa al snel tienduizenden euro’s. Het gaat dan om isolatie van het dak, de muren en de vloer en het plaatsen van dubbel glas.

Weinig animo voor verduurzaming

Dat huiseigenaren in villagemeenten niet warm lopen voor verduurzaming heeft verschillende oorzaken. Zonnepanelen op een fraai rieten dak wordt niet chique gevonden. Daar komt bij dat de huidige huizenmarkt het ook niet noodzakelijk maakt om te verduurzamen. Als een woning te koop wordt gezet dan wordt deze vaak toch wel verkocht, ondanks een laag energielabel. Verduurzaming van villa’s is daarom niet erg populair. Gemeenten hebben zich in 2019 vrijwel unaniem achter de klimaatdoelstellingen geschaard. Dat betekent dat er zeker voor de rijke gemeenten nog veel werk aan de winkel is om hun huizenbezitters te stimuleren hun huis duurzamer te maken. Over tien jaar moet de uitstoot van CO2 met 3,4 miljoen ton zijn afgenomen.

Bron: Het Financieele Dagblad