EIB: structurele maatregelen nodig om nieuwbouw op te krikken

8 november 2023

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) stelt dat de Nederlandse overheid met krachtig beleid de nieuwbouwmarkt kan stimuleren en een dip kan voorkomen. Het EIB onderzocht verschillende opties om de nieuwbouw van woningen te bevorderen en benadrukt de noodzaak van structurele maatregelen om de jaarlijkse woningbouwproductie op middellange termijn naar 100.000 woningen te brengen.

Beperking zonder aanvullend beleidHet sein staat op rood voor de woningbouw

Zonder extra beleidsinzet zal de nieuwbouwproductie niet verder stijgen dan 75.000 woningen, aldus het EIB. Het instituut benoemt enkele ruimtelijke en financiële maatregelen die kunnen bijdragen aan het behalen van de woningbouwambities.

Stimuleren kleinschalige groene woonlocaties

Het EIB ziet potentie in het aanwijzen van kleinschalige groene woonlocaties, die snel te realiseren zijn. Hierdoor kan de woningbouwproductie worden opgevoerd.

Versoepeling betaalbaarheidseisen

Een belangrijke maatregel is het versoepelen van de betaalbaarheidseisen bij woningbouwprogrammering. Het EIB erkent echter dat dit politiek gevoelig ligt en kan leiden tot minder nieuwbouw in het midden- en hogere segment, wat de doorstroming beperkt.

Financiële maatregelen voor starters

VastgoedmanagemHet EIB pleit voor meer aandacht voor de financiële positie van starters en suggereert eenvoudige en snel in te voeren maatregelen, zoals startersleningen of het verruimen van inkomensnormen bij hypotheekaanvragen.

Kritiek op subsidieregelingen

Hoewel het EIB mogelijkheden ziet in financiële maatregelen, is het kritisch op subsidieregelingen. Het wijst op eerdere problemen met de woningbouwimpuls en Startbouwimpuls, waarbij de impact niet zoals verwacht was.

Opkoopfonds als potentiële oplossing

Het EIB ziet potentie in een opkoopfonds, waarmee woningen worden opgekocht als er binnen een project te weinig zijn verkocht. Volgens het EIB verschuift dit fonds geen vraag maar voegt het toe wanneer de vraag laag is. Recent stemde een meerderheid van de Tweede Kamer in met de oprichting van een opkoopfonds.

Bron: cobouw.nl