EIB: De komende jaren worden er 10% minder woningen gebouwd

6 februari 2023

Als het aan het kabinet en in het bijzonder woonminister Hugo de Jonge ligt, worden er jaarlijks 100.000 nieuwe huizen gebouwd in Nederland. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) tempert het enthousiasme. De komende jaren zal het aantal nieuwe woningen met gemiddeld 10% afnemen, zo is de verwachting. Vooralsnog voorspelt het EIB een krimp van slechts 1,5% voor 2023. Maar dit kan door allerlei onvoorziene omstandigheden fors stijgen. Voor 2024 wordt rekening gehouden met een afname van 2% van het aantal nieuwe woningen.

70.000 woningen per jaar

Het EIB verwacht dat er tot 2027 jaarlijks zo’n 70.000 woningen worden gebouwd. Dat is 30.000 minder per jaar dan het kabinet wil. De regering streeft naar 70.000 nieuwe woningen per jaar, plus 15.000 getransformeerde woningen uit kantoren en winkels en 15.000 flexwoningen. Dat voornemen lijkt volgens het EIB onhaalbaar.

De komende jaren worden er 10% minder woningen gebouwd

Diverse oorzaken

De bouw van nieuwe woningen ondervindt op allerlei fronten tegenslag. De stikstofuitspraak van de Raad van State, de opgelopen rente en hogere bouwkosten. En dan hebben gemeenten ook nog eens een tekort aan personeel waardoor bouwvergunningen vertraging oplopen. Minister De Jonge wil af van lang slepende bezwaarprocedures tegen bouwplannen. Daarom wil hij dat er straks nog maar één keer beroep mogelijk is. Nu duurt het vaak tien jaar voordat een huis daadwerkelijk wordt opgeleverd. Dat moet volgens de minister veel sneller. Daarnaast wil hij 90 miljoen euro beschikbaar stellen. Dit geld is voor gemeenten om deskundig personeel aan te nemen om bouwvergunningen te beoordelen. Dit moet de procedures versnellen.

Bron: NRC