Duurzaam beton pionier wil innovatie delen

17 april 2023

Het bedrijf Voorbij Prefab bewijst dat het wel degelijk mogelijk is om duurzaam beton te produceren. Directeur Dorien Staal presenteerde de plannen tijdens de Betondag in 2019. Toen was er de nodige scepsis. Inmiddels is duidelijk dat het dringend noodzakelijk is om op een nieuwe manier beton te gaan produceren. De stikstofcrisis heeft dat onomwonden naar voren gebracht. In de fabriek van Staal wordt het duurzame beton inmiddels sinds 2020 geproduceerd. Zij vindt het belangrijk om de kennis en ontwikkeling met anderen te delen. Op die manier kan deze manier van beton maken breed worden opgepakt. Zowel in Nederland als daarbuiten.

Lagere CO2 uitstoot

Het duurzame beton dat nu van de band rolt heeft een fors lagere eco footprint en lagere CO2 uitstoot. Klimaatneutraal is het nog niet, aldus Dorien Staal, maar we zijn een flink eind op weg. Voorbij Prefab heeft geen patent aangevraagd voor hun innovatie. Dat was een bewuste keuze, licht Staal toe, we willen dat zo veel mogelijk bedrijven beton kunnen gaan produceren volgens ons recept. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat de innovatie van het duurzame beton zomaar wordt overgenomen. Innoveren kost geld en het bedrijf van Staal is zeker geen non-profit bedrijf. Het recept gebruiken mag, maar daar moet dan wel wat tegenover staan. Het beton dat nu wordt geproduceerd heeft een 40% lagere CO2 uitstoot dan ‘normaal’ beton.

Duurzaam beton pionier wil innovatie delen

Investering

Voor het ontwikkelen van het duurzaam beton investeerde het bedrijf zelf 20.000 euro. Daarnaast werd gebruik gemaakt van een investeringssubsidie vanuit moederbedrijf TBI van 50.000 euro. De kosten zijn dus zeker binnen de perken gebleven. Er werd onder meer op de kosten bespaard door gebruik te maken van de kennis en ideeën van eigen medewerkers. Er is geen innovatie afdeling binnen het bedrijf, aldus Dorien Staal. Dat het thema ‘duurzaam beton’ actueel is blijkt volgens haar ook uit het feit dat ze ook door mensen buiten haar bedrijf wordt benaderd. Hun ideeën zijn misschien nog niet bruikbaar, maar zeker welkom om door te innoveren, zo zegt de directeur. Het bedrijf hoopt met verdere stappen de CO2 uitstoot de komende jaren nog met minstens 15% en mogelijk zelfs 20% te verlagen.

Betonketen moet veranderen

Om verder te verduurzamen is er meer nodig volgens Dorien Staal. De beton producerende en verwerkende bedrijven moeten blijven investeren. Dat gaat langzaam. De sector is van oudsher gehecht aan de eigen traditionele manier van werken. Daarvoor heeft de sector een aanvraag voor subsidie ingediend bij het Nationaal Groeifonds. Ook pleit de sector voor aanpassingen in het Bouwbesluit. Dat is niet ingericht op duurzaam beton. De samenstelling van beton staat er specifiek in. Wil je daarvan afwijken dan moet je bij iedere opdracht opnieuw aantonen dat het duurzame beton dat je wilt inzetten dezelfde kwaliteit heeft als conventioneel beton. Of het gaat lukken om vanaf 2030 beton te produceren dat volledig klimaatneutraal is? Dorien Staal denkt dat het een hele klus gaat worden. Maar ik wil er zeker mijn bijdrage aan leveren met mijn bedrijf, zegt ze stellig.

Bron: Cobouw