De druktemeter vertelt of nu gaan shoppen verstandig is

1 oktober 2020

Gemeenten en ondernemers doen hun best om het bezoek aan de stad of aan een bepaalde locatie in goede banen te leiden. Nu het vanwege corona wordt aangeraden om drukke plaatsen te mijden wordt de druktemeter ingezet om burgers te vertellen of ze een locatie kunnen bezoeken of het bezoek beter even kunnen uitstellen. Onder andere de provincies Utrecht en Gelderland en de steden Rotterdam en Amsterdam hebben inmiddels een dergelijk systeem geïntroduceerd. Bezoekers kunnen nu zelf bepalen of ze de locatie wel of niet op dat moment willen bezoeken.

Hoe wordt de drukte bepaald?

De druktemeters die systemen gebruiken werken op verschillende manieren. Sommige maken gebruik van Wifi sensoren, anderen meten de drukte in parkeergarages en fietsenstallingen samen met fysieke waarnemingen. De gemeente Rotterdam maakt gebruik van de diensten van een bedrijf dat de GPS gegevens van 1 miljoen smartphone gebruikers mag inzetten om de drukte op ruim 500 locaties in de stad te bepalen.

De druktemeter vertelt of nu gaan shoppen verstandig is

Druktemeters worden ook voor andere doelen gebruikt

Remco Bron, directeur van Resono, een bedrijf dat al langer de drukte in vooral winkels en winkelcentra meet, legt uit dat het ook uit oogpunt van concurrentie handig is om te weten hoe druk het is. Niet alleen in je eigen winkel, maar ook bij de concurrent. Maar het gaat nog verder. Aanbieders van buitenreclame kunnen bijvoorbeeld laten uitrekenen hoeveel passanten een reclamebord gemiddeld heeft. Aan de hand daarvan wordt de prijs voor een advertentie bepaald. Resono maakt gebruik van ‘bekende nieuws- en weer apps’ om GPS gegevens te komen om drukte te bepalen. Deze werkwijze is legaal, omdat gebruikers van deze apps hier toestemming voor geven als ze de algemene voorwaarden accepteren. Hierin wordt vermeld dat locatiegegevens voor marketing- en analytische doeleinden kunnen worden gebruikt. De apps die informatie delen met Resono krijgen hier een vergoeding voor van het bedrijf.

Druktemeters worden niet gebruikt voor handhaving

De app SpotR, die in Rotterdam wordt gebruikt en in oktober officieel wordt gelanceerd, geeft Rotterdammers en bezoekers van buiten de stad informatie hoe druk het op een bepaalde locatie is. Maar deze info wordt niet gebruikt om de anderhalve meter regel te handhaven. De gemeente gebruikt hier uitsluitend fysieke waarneming voor, uitgevoerd door camera’s en boa’s ter plaatse. Druktemeters zullen waarschijnlijk ook ingezet blijven als de corona epidemie hopelijk voorbij is. De informatie die zij geven kan immers voor veel doelen belangrijk zijn.

Bron: NRC Next