Concrete plannen voor het inzetten van restwarmte van datacenters voor verwarming

18 oktober 2021

Datacenters in Nederland hebben al vaker kenbaar gemaakt dat ze hun restwarmte beschikbaar willen stellen voor de verwarming van huizen en bedrijven in de omgeving. Tot concrete plannen kwam het tot nu toe echter niet. Daar lijkt nu verandering in te komen. Twee datacenters in Rotterdam gaan hun restwarmte leveren aan respectievelijk de voormalige Van Nelle fabriek en een ander datacenter gaat overtollige warmte leveren aan een project in Rotterdam-Schiebroek. Het Amsterdamse datacenter Interxion gaat zijn restwarmte leveren aan een bedrijventerrein op Schiphol. De warmte wordt bij alle 3 datacenters opgewekt door middel van groene energie. Als deze projecten goed van de grond kopen scheelt dat tonnen aan CO2 uitstoot.

Concrete plannen voor het inzetten van restwarmte van datacenters voor verwarming

Levering kan in 2022 starten

NorthC, het datacenter dat restwarmte gaat leveren aan Rotterdam Schiebroek verwacht dat het project in de tweede helft van 2022 kan starten. Het datacenter heeft al ervaring met het leveren van restwarmte op kleinere schaal. Onder andere aan de High Tech Campus in Eindhoven. Doordat er geen fossiele brandstof meer nodig is voor de verwarming wordt de CO2 uitstoot fors verminderd. Interxion schat in dat de uitstoot met zo’n 20.000 ton daalt als het project waar zij aan werken volledig is uitgerold. De datacenters doen uiteraard niet uitsluitend aan liefdadigheid. Hun servers moeten worden gekoeld. Dat kost flink wat energie. Nu de gasprijs sinds de tweede helft van 2021 fors oploopt betekent minder hoeven koelen een forse besparing op de kosten.

Forse investeringen nodig

Voordat de warmte van datacenters kan worden gebruikt moeten er investeringen worden gedaan. Nu worden de servers nog in de meeste Nederlandse datacenters met lucht gekoeld. De restwarmte is te laag om te transporteren. Als er wordt overgestapt op koeling met vloeistof bedraagt de restwarmte zo’n 70 graden, 20 tot 30 graden meer dan bij luchtkoeling. Vloeistof kan die warmte gemakkelijker opnemen en transporteren. Om over te stappen op vloeistofkoeling zijn forse investeringen nodig, daarnaast moet de warme vloeistof ook nog worden getransporteerd. Hoe hoog de investeringen zijn voor de databedrijven wilden zij niet bekendmaken. Onder andere omdat de kosten nog niet volledig duidelijk zijn.

Bron: Het Financieele Dagblad