CO2-Mineralisatie: Beton als Duurzame Oplossing

19 september 2023

De Rotterdamse start-up Paebbl heeft recentelijk 8 miljoen euro aan investeringen aangetrokken om hun ‘CO2-mineralisatie’ technologie te versnellen. Deze technologie zet CO2 om in beton, met als doel niet alleen opslag, maar ook het gebruik van CO2 als een vervanger voor cement.

Versnelling van CO2-reacties met Reactor Technologie

Paebbl benut een reactor om CO2 te laten reageren met het mineraal olivijn, wat de CO2-opslag versnelt en efficiënter maakt dan conventionele methoden. Hoewel er energie nodig is om de reactor op druk en temperatuur te houden, is dit slechts een fractie van de opgeslagen uitstoot, en het proces genereert zelfs meer energie in de vorm van warmte.

Stabiele Beton met Milieuvriendelijke Eigenschappen

Het eindproduct van CO2-mineralisatie is een stabiel materiaal dat miljoenen jaren meegaat, vergelijkbaar met natuurlijke gesteentevorming. Dit materiaal kan niet alleen zand en grind vervangen, maar heeft ook bindende eigenschappen, wat betekent dat het deels cement in betonmengsels kan vervangen. Dit draagt bij aan een positieve milieuscore van de producten die met deze technologie worden gemaakt.

Duurzame Keuze boven CO2-Opslag in Bossen

Bouwen met circulair beton krijgt langzaam voet aan de grond

De keuze voor het opslaan van CO2 in beton heeft de voorkeur van Paebbl boven opslag in bijvoorbeeld lege gasvelden. In beton blijft CO2 niet alleen vastgelegd, maar heeft het ook nuttige toepassingen. Zelfs als een gebouw uiteindelijk wordt gesloopt, blijft de CO2 nog steeds opgeslagen in het materiaal.

Snelle Groei en Toekomstplannen

Met 8 miljoen euro aan investeringen streeft Paebbl ernaar hun productiecapaciteit op te schalen naar honderd kilo per week. Toekomstige plannen omvatten het benutten van andere CO2-bronnen en het bouwen van een fabriek om betonpoeder op grotere schaal te produceren. Data-analyse en AI zullen worden gebruikt om de ontwikkeling van betonmengsels te versnellen.

Marktgerichte Focus

Paebbl richt zich op het snel introduceren van duurzame bouwmaterialen op de markt. Ze werken samen met bedrijven om materialen te ontwikkelen en te testen. Terwijl ze lokale partners in de Benelux blijven zoeken, overwegen ze ook het verlenen van licenties aan andere bedrijven om de technologie te gebruiken.

Vestigingsplaats en Toekomstplannen

Hoewel de vestigingsplaats van de uiteindelijke fabriek nog niet is bepaald, zal het waarschijnlijk ergens in Noord- of West-Europa zijn. De volgende stap is het zetten van de grote stap van laboratorium naar grootschalige productie en het uitvoeren van pilot- en demonstratieprojecten om de technologie te valideren en te laten zien dat het werkt.

Bron: Cobouw