De circulaire keuken van de TU Delft moet bijdragen aan minder verspilling van grondstoffen

22 april 2021

Een keuken in een woning wordt gemiddeld na 20 jaar vervangen. De TU Delft maakte een circulaire keuken die steeds kan worden geüpdatet en aangepast. De keuken bestaat uit onderdelen die worden gekoppeld met een kliksysteem. De term ‘Lego keuken’ is dan ook al gevallen. Maar het idee is zeker kansrijk. Nu belandt een afgeschreven keuken vrijwel altijd in zijn geheel op de stort.

De modulair opgebouwde keuken kan 80 jaar mee

Doordat bij de innovatieve circulaire keuken van de TU Delft geen onderdelen worden verlijmd kan de keuken in principe wel 80 jaar mee. Door het kliksysteem kan de keuken gemakkelijk worden verbouwd als dat wenselijk is. Ook kan een kapot onderdeel gemakkelijk worden vervangen. Het is zeker niet zo dat de keuken door je spelende kinderen kan worden gedemonteerd, de materialen zijn stevig en het systeem zit goed in elkaar.

De circulaire keuken van de TU Delft moet bijdragen aan minder verspilling van grondstoffen

Frame met verwisselbare fronten

De basis voor de keuken wordt gevormd door een frame. Hierop worden zij- en voorpanelen geklikt met ingefreesde nokken. Ook laden en kasten kunnen op die manier eenvoudig in het frame worden geklikt. Het frame, gemaakt van multiplex, kan bovendien eenvoudig worden aangepast in hoogte. Ideaal als de bewoner verhuist en de nieuwe gebruiker van de keuken langer of korter is en dus een andere werkhoogte prettig vindt. De fronten zijn gemaakt van laminaat dat speciaal is bewerkt. Hierdoor is het waterbestendig en gemakkelijk schoon te houden. De panelen kunnen eenvoudig worden ontdaan van hun laminering om ze van een nieuwe kleur te voorzien waarna ze weer jaren mee kunnen. Het enige onderdeel dat is vastgekit is de spoelbak, omdat deze anders niet waterdicht zou zijn.

Proefplaatsing in corporatiewoningen

De circulaire keukens zijn inmiddels geplaatst in corporatiewoningen in Amsterdam en Enschede. Hier wordt getest hoe goed het systeem bevalt. De keukens zien er standaard uit, zodat ze bij een breed publiek in de smaak zullen vallen. Corporaties kunnen een onderhoudsabonnement nemen voor het frame. Voor de losse onderdelen zoals laden en kastjes geldt een terugnamegarantie. De fabrikant is verantwoordelijk voor het hergebruik van onderdelen. Daardoor worden zij geprikkeld om duurzame materialen te gebruiken. Als het systeem aanslaat zal het de komende jaren in meer woningen worden toegepast. Of het systeem ook voor particulieren met een koopwoning beschikbaar komt is nog niet bekend.

Bron: Cobouw