Cijfers laten zien dat de woningmarkt in Nederland over het hoogtepunt heen is

2 januari 2023

De woningmarkt in Nederland komt langzaam tot bedaren. Aan de uitzonderlijk snel stijgende prijzen voor koopwoningen is een einde gekomen. De belangrijkste oorzaak daarvoor is de stijgende hypotheekrente. Kopers kunnen eenvoudig niet meer de hoogste biedingen doen omdat ze dan hun woonlasten niet kunnen betalen. Dat de woningmarkt in Nederland afkoelt blijkt uit cijfers die Het Financieele Dagblad publiceerde.

Meer huizen te koop

Kopers hebben weer meer te kiezen. NVM, de vereniging van makelaars, meldt dat er aan het einde van het derde kwartaal van 2022 ruim 30.000 woningen te koop stonden. Dat is flink meer dan op het hoogtepunt van de krapte, toen was dit ongeveer de helft van het huidige aantal. Het duurt ook langer voordat een woning wordt verkocht. De periode dat een huis te koop staat steeg met gemiddeld 2 weken. De woningmarkt in Nederland blijft echter wel onverminderd krap. Kopers hebben nu gemiddeld 2,8 woningen om uit te kiezen. De verkoop van nieuwbouwwoningen stagneert. NVM makelaars verkochten er in het derde kwartaal 5.200, dat is zo’n 30% minder dan in het tweede kwartaal. Ook is dit het laagste aantal sinds 2014. De hoge vraagprijzen voor nieuwbouwwoningen zijn hier waarschijnlijk de oorzaak van. Ook besluiten steeds meer kopers eerst hun eigen huis te verkopen voordat ze een nieuw huis kopen. Dit werkt ook in het nadeel van nieuwbouw, die vaak al wordt verkocht voordat de bouw start.

Cijfers laten zien dat de woningmarkt in Nederland over het hoogtepunt heen is

De huizenprijs daalt op maandbasis

Een duidelijke indicatie dat de huizenmarkt in Nederland afkoelt is dat de prijzen op maandbasis dalen. Niet hard, maar toch wel duidelijk en gestaag. Een koophuis is nog steeds meer waard dan een jaar eerder. Een koophuis is in oktober 2022 bijna 8% duurder dan een jaar eerder. Maar het CBS constateert dat de huizenprijzen in augustus, september en oktober daalden. De daling in september bedroeg 0,7%, dat is de grootste daling sinds 2013.

De gemiddelde verkoopprijs

De gemiddelde verkoopprijs voor koopwoningen daalde ook. Dit bedrag zegt niet zo heel veel, want het kan zijn dat in een maand meer duurdere woningen zijn verkocht dan in een andere maand. Maar feit is dat de gemiddelde huizenprijs in twee jaar tijd opliep van gemiddeld 300.000 naar gemiddeld meer dan 400.000. De stijging van 200.000 naar 300.000 duurde twintig jaar. Dit zegt veel over de stormachtige ontwikkelingen op de huizenmarkt in Nederland de afgelopen jaren.

Bron: Het Financieele Dagblad