Cardiologen in opspraak door verhuren eigen vastgoed aan Isala Ziekenhuis

27 december 2022

Op de rand van de wijk Brinkhoek in Zwolle, ooit de beste wijk van Nederland volgens Elsevier, wordt gebouwd. Er stond een witte bungalow, maar die is verdwenen. Slechts de brievenbus is over. De brievenbus was ooit bedoeld voor 50 bv’s, stichtingen en andere organisaties. Die 50 bedrijven bezaten samen 140 miljoen euro. Eén bedrijf was van 5 cardiologen die als stille vennoten optraden.

Via deze constructie hadden zijn gebouwen in handen die door het Zwolse Isala Ziekenhuis werden gehuurd, zonder dat dit ziekenhuis wist dat het om de eigen medewerkers ging. Nu dit aan de oppervlakte komt, is er paniek uitgebroken. De bestuursleden de cardiologen zijn uitgekocht en er is snel een nieuw bestuur gekomen.

Eerdere plannen

De bouw in Brinkhoek is bedoeld voor het nieuwe huis van Gerrit Jansen, een bekende vastgoedondernemer in Zwolle. Hij ontwikkelt, renoveert, verhuurt en verkoopt bedrijfspanden. Ook was hij lang bestuurslid van de Stichting PEC Zwolle. Toen hij nog commissaris bij de club was kwam hij op het idee iets te doen met de verouderde kantoorpanden tussen het stadion en het Isala ziekenhuis.

Jansen, die samenwerkt met zijn broer, knappen de panden stuk voor stuk op en verhuren ze aan bedrijven en diensten die bij het ziekenhuis passen. Zo worden ondernemers in e-health en gezondheidstechnologie aangetrokken. Voor het administratieve deel wordt onder andere CV Transitiemaatschappij Oosterenk 1 opgericht. Zo kunnen stille vennoten geld inleggen zonder bekend te worden. Ook wordt een stichting die de CV beheert opgericht.

Er zijn ambitieuze plannen dus is veel geld nodig. Vijf cardiologen uit het ziekenhuis zien hier wel iets in. Zij richten een bedrijf op, Health Innovatie Property. Zo begint het verhuren van eigen vastgoed. Nu zijn de vijf namelijk verdachten in een corruptieonderzoek. De BV heeft namelijk als enige activiteit deelname in Transitiemaatschappij Oosterenk 1. De 5 staan als stille vennoot niet in de KvK geregistreerd.

Cardiologen in opspraak door verhuren eigen vastgoed aan Isala Ziekenhuis

Zakelijke belangen met werkgever

Door de vastgoedplannen krijgen de cardiologen een steeds groter belang bij de huur van Isala. Ze zijn daardoor zowel werknemer, werkgever, belegger, huurbaas en huurder in één. Het ziekenhuis zelf heeft hier geen enkele weet van. De cardiologen hadden ook al degelijke constructies met een privaat onderzoeksbedrijf. Er wordt wetenschappelijk en commercieel onderzoek gedaan, maar wel op bedden van Isala.

Die belangen komen weer samen wanneer in oktober 2014 het onderzoeksbedrijf ook een pand van de cardiologen betrekt. Het verhuren van eigen vastgoed is echter niet bekend, want betrokkenen bij het bedrijf weten niet dat het pand van de cardiologen is.

Wel is de directeur van het bedrijf op de hoogte van de constructie. Juist ook omdat zij een bestuurder is van de stichting van de broers Jansen die het vastgoed beheert. De broers Jansen kopen ondertussen pand na pand in de omgeving. In 2016 komt er een nieuwe huurder, het ziekenhuis zelf. Dat wil de hartafdeling die groeit meer ruimte geven. Die afdeling staat onder leiding van dezelfde cardiologen.

De verantwoordelijken bij het Isala Ziekenhuis wegen opties af en kiezen voor een huurcontract van 10 jaar bij de broers Jansen. Daar komt het revalidatiecentrum te zitten, op de plek waar het onderzoeksbedrijf zit. De cardiologen verhuren eigen vastgoed op die manier aan het ziekenhuis. De verantwoordelijkheden denken met de broers Jansen te onderhandelen. Het ziekenhuis betaalt daardoor 350.000 euro aan huur. Ondertussen wordt ook een pand in Heerde van hen gehuurd.

De partijen raken op verschillende manieren verweven. Zo komen ze allemaal bij PEC Zwolle. Ook zitten ze bij elkaar in besturen van stichtingen. Daarnaast worden onderzoeken van het ziekenhuis gesponsord door Jansen Vastgoed. Ook werken familieleden met eigen bedrijven voor het ziekenhuis. De notaris van verschillende partijen is dezelfde. En zo is er meer.

Het betalen van steekpenningen

De banden komen in de zomer van 2022 onder druk te staan. Het verhuren van eigen vastgoed is bij de FIOD opgevallen. De cardiologen worden op hun privéadressen bezocht. Ook het ziekenhuis, het onderzoeksbedrijf, en op adressen op Curaçao en in Duitsland krijgen bezoek. Er wordt onderzoek gedaan naar steekpenningen die betaald zijn aan de cardiologen inruil voor voorkeursbehandelingen.

Het gaat om Biotronik uit Duitsland. Dit bedrijf maakt dure pacemakers en defibrillators. In het jaarverslag van de Nederlandse tak wordt al in 2020 gemeld dat er onderzoeken naar betalingen uit 2014 en 2015 lopen. Dat het om de vijf cardiologen gaat, weet het ziekenhuis niet. De vastgoedondernemers weten dit wel. Ze vormen nu een risico. De cardiologen trekken zich terug door zich te laten uitkopen. Al is niet bekend hoeveel is betaald.

Geen verdere informatie

Waarom hebben de cardiologen zich teruggetrokken? Er wordt niet gereageerd op contactverzoeken. Ook de broers Jansen willen geen antwoord geven. Zij geven geen verdere informatie, zo wordt gezegd. Het ziekenhuis zegt alleen nooit te hebben geweten dat de cardiologen met het verhuren van eigen vastgoed bezig waren. Er is wel in 2015 gemeld dat zij stille vennoten waren.

De manager die dit te horen kreeg heeft de raad van bestuur destijds ingelicht. Alleen was ook bij het bestuur niet bekend wie nu precies de betreffende cardiologen waren. Ook gebouwbeheer wist niets af van de indirecte huur van eigen mensen. Het ziekenhuis bestrijdt dat het ongewenste belangenverstrengeling betreft.

Bron: NRC