Big Brother is in China allang geen toekomstmuziek meer

27 augustus 2018

Maken we ons in Nederland druk over camerabewaking op straat, in China kijken ze daar allang niet meer van op. In dit land, waar de ontwikkeling van technologische hoogstandjes in hoog tempo voortraast, is het de normaalste zaak van de wereld dat alles en iedereen wordt geautomatiseerd en in de gaten gehouden. En dat gaat verder dan camerabewaking, veel verder. In Europa en dus ook in Nederland wordt er nog afwachtend gedaan als het gaat om het ontwikkelen van technologie die de privacy van burgers te veel aantast. In China heeft de overheid daar niet echt een boodschap aan.

Zelfdenkende prullenbakken

In China moet je niet gek opkijken als je een rijdende prullenbak tegenkomt in een drukbezocht conferentiecentrum. Hij rijdt rond, knipperend met zijn lichtjes en je hoeft je niet ongerust te maken dat hij je aanrijdt, want hij ziet je op tijd en stopt dus braaf. De ontwikkelaars werken er nog aan dat deze slimme prullenbak zich posteert op een plek waar veel afval ligt. Maar daar blijft het niet bij. Mensen die gevaarlijk werk doen of werk waarbij veel mensenlevens in gevaar kunnen komen als er wat misgaat dragen helmen die via sensoren controleren of hun gemoedstoestand nog wel in orde is. Zo voorkom je misschien dat een hogesnelheidstrein een ongeluk krijgt of een vliegtuig neerstort. Maar het gaat wel erg ver.

Naming and shaming

Xingjiang is het middelpunt van de technologie ontwikkelingen in China. Daarmee is het ook het centrum van ontwikkelingen die erop gericht zijn de bevolking te drillen naar de wensen van de regering. Loop je door rood bij het oversteken, dan wordt de foto die een bewakingscamera van je maakt op grote schermen getoond net zo lang tot je een boete betaalt. Ben je moslim dan word je gezicht bij het bezoeken van een moskee gescand en loop je het risico in een heropvoedingskamp terecht te komen. Hier mag je pas weer weg als je hebt geleerd dat het communisme het enige geloof is dat in China wordt getolereerd.

HikVision

HikVision is de grootste leverancier van camerabewakingssystemen ter wereld. Zij zijn verantwoordelijk voor veel van de technieken waar de Chinese regering dankbaar gebruik van maakt. Op sociale media wordt er dan ook niet erg positief over dit bedrijf gesproken door Chinezen die hun land zijn ontvlucht. In China zelf is er weinig kritiek, want kritiek leveren is daar niet echt handig voor je vrijheid.

Sociaal management

Onder het motto van sociaal management gaan steden steeds verder met het in de gaten houden van hun inwoners. Het is niets meer of minder dan een eufemisme voor surveillance en het controleren van de burgers, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Ook tech-gigant Huawei, in Nederland vooral bekend van de smartphones, doet een duit in het zakje. Het koppelen van data uit diverse bronnen, zoals sociale media, camerabeelden en zelfs het weerbericht, moeten een bijdrage leveren aan het managen van een stad en zijn bevolking. En voor zover de techniek nog niet helemaal toereikend is om dat te bewerkstelligen wordt er hard aan gewerkt om de “kinderziektes” er ui te halen, aldus Huawei. Een ontwikkeling die hier in het westen ongetwijfeld zorgen baart. De Chinezen daarentegen zijn dit overheidstoezicht gewend en leggen zich er in de meeste gevallen gelaten bij neer.