Zijn bekende CEO’s wel zo’n goed voorbeeld?

2 januari 2023

Volgens Ben Tiggelaar hebben mensen de neiging om zich te veel te spiegelen aan bekende CEO’s . Ze willen zijn als Elon Musk of Mark Zuckerberg. Want die zijn succesvol. Maar is het wel zo verstandig om te willen zijn als Mark of Elon? Tiggelaar heeft daar zijn bedenkingen bij.

Tunnelvisie

Bij het zien van succes van een bekende CEO hebben we de neiging te denken dat dit volledig zijn of haar verdienste is. Die man heeft het voor elkaar, die heeft het gemaakt. Maar bij succes komt ook zeker de factor geluk kijken. De uitvinder van de Rubiks kubus kon niet weten dat zijn vinding decennia later nog steeds zo populair zou zijn. De eerste Tesla’s die op de openbare weg werden getest veroorzaakten ongelukken. Toch werd de Tesla één van de meest verkochte elektrische auto’s tot nu toe.

Zijn bekende CEO’s wel zo’n goed voorbeeld

De mythe blijft in stand

Bekende CEO’s zijn vaak omgeven met een zweem van vaagheid. Het zijn mythen die geen fouten kunnen maken. Al hun fouten uit het verleden worden weggewuifd. Want kijk eens hoe succesvol hij of zij nu is. Bewondering is alles wat deze ‘entrepreneurs’ ten deel valt. We willen er geen kwaad woord over horen.

Steve Jobs

Ben Tiggelaar noemt Steve Jobs als voorbeeld. De voorman van Apple had over de hele wereld miljoenen fans. Hij had het gemaakt. Het merk Apple stond op de kaart. Bij ieder Apple Event hingen de fans aan zijn lippen. Maar toen overleed hij en kwam er een – geautoriseerde – biografie uit. Die schetste een heel ander beeld. Jobs was een op macht beluste narcist die geen kritiek duldde. Het succes van zijn bedrijf leed daaronder. Steve Jobs had de neiging om de toekomst van zijn bedrijf rooskleuriger en grootser voor te doen dan die was. Het succes moest vooral om hemzelf draaien. Zijn charisma deed uiteraard goede zaken voor het merk Steve Jobs.

Saaie leiders

De beste leiders doen hun werk onopvallend. Ze zijn er maar allen op de achtergrond. Ze treden alleen naar voren als dat nodig is. De organisatie waar ze leiding aan geven loopt goed omdat de juiste mensen op de juiste plekken zitten. En omdat ze het naar hun zin hebben en dus hun werk met plezier doen. Een goede leider mag dan een beetje saai zijn, eigenlijk is deze conclusie niet zo verkeerd. Want om een goede leidinggevende te zijn hoef je dus niet te zijn zoals Elon Musk of Steve Jobs. Bekende CEO’s zijn lang niet altijd een goed voorbeeld. En dat is best een prettig vooruitzicht.

Bron: NRC