Amsterdam wil internationale bedrijven lokken met versoepelde regels voor kantoorbouw

18 april 2019

De leegstand van kantoorpanden in Amsterdam behoort al enkele jaren tot het verleden. Stond er op het hoogtepunt van de crisis nog veel leeg, nu is er nauwelijks nog betaalbare kantoorruimte te krijgen. Grote bedrijven vestigen zich daarom liever buiten de hoofdstad. De huurprijs op de Zuidas steeg in 2018 naar gemiddeld 400 euro per vierkante meter, dat is 10% meer dan een jaar eerder.

Tenderbeleid is mislukt

Het tenderbeleid dat Amsterdam onder de toenmalige wethouder grondzaken invoerde in 2017 bleek niet te werken. Er zouden jaarlijks 2 tenders worden uitgegeven, maar in 2018 werd er maar 1 toegewezen. Belangrijkste struikelblok voor projectontwikkelaars bleek de voorwaarde dat een bedrijf alleen aan een tender mee mocht doen als er vooraf al een huurder voor het pand bekend was. Na een succesvolle lobby van ontwikkelaars ziet Amsterdam nu van die laatste voorwaarde af. Ook wordt er grond uitgegeven aan een ontwikkelaar die aangeeft al een bedrijf te hebben dat kantoorruimte zoekt. Maar dit gebeurt wel selectief.

Amsterdam wil internationale bedrijven lokken met versoepelde regels voor kantoorbouw

Bijzondere voorwaarden voor een speciale doelgroep

Het versoepelde beleid geldt alleen voor internationale bedrijven die een kantoor in Amsterdam willen. Ook techbedrijven en ondernemers in andere sectoren die hard groeien en daarom meer kantoorruimte nodig hebben komen in aanmerking voor het mogen laten bouwen van een kantoor in Amsterdam. Onder andere medische bedrijven komen ook voor deze versoepelde regeling in aanmerking omdat deze sector hard groeit in Amsterdam na de komst van het Europese Medicijn Agentschap (EMA) naar Amsterdam. Momenteel zijn vooral locaties aan de Zuidas in trek, maar ook rond de treinstations Sloterdijk en Amstel wordt gebouwd en in een later stadium ook in Amsterdam Noord.

Actie tegen mogelijke leegstand in de toekomst

Amsterdam heeft geleerd van de situatie die ontstond tijdens de economische crisis van 2008. Toen stonden na enkele jaren grote gebieden met kantoorruimte leeg. Nu wordt meer ingezet op wijken waar zowel gewerkt als gewoond wordt. Door te kiezen voor een combinatie van woningen en kantoorruimte is het risico op veel leegstand op dezelfde plaats een stuk kleiner geworden.

Bron: Financieele Dagblad