ABN Amro: de prijzen van koophuizen dalen in 2023 met gemiddeld 2,5%

23 oktober 2022

Sinds een aantal maanden dalen de prijzen van koopwoningen. Die daling werd het eerst zichtbaar in Amsterdam. De hoofdstad is wel vaker ‘trendsetter’. De daling van de huizenprijzen wordt ingegeven door een aantal factoren. De fors gestegen energieprijzen en de opgelopen hypotheekrente zorgen ervoor dat kopers minder kunnen lenen. ABN Amro voorspelt dat de huizenprijzen in 2023 op jaarbasis met 2,5% dalen. Eerder ging de bank er nog van uit dat er ook in 2023 een lichte stijging zou zijn. In de Woningmarktmonitor die ABN Amro half oktober presenteerde stelt de bank dat kopers terughoudender worden en dat dit leidt tot dalende prijzen.

Rabobank gaat nog uit van stijging

De Rabobank, één van de grootste hypotheekverstrekkers van Nederland, ging eerder nog uit van een stijging van de prijzen. Deze bank verwachtte later in 2023 pas een daling. Deze prognose kwam echter voordat de NVM kwam met cijfers over de daling van de huizenprijzen met 6% in het derde kwartaal ten opzichte van de 3 maanden daarvoor.

ABN Amro de prijzen van koophuizen dalen in 2023 met gemiddeld 2,5 procent

Minder woningverkopen

Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat in de eerste 8 maanden van 2022 in totaal 124.000 woningen een nieuwe eigenaar kregen. Het jaar daarvoor waren dat er 156.000. Makelaars melden dat er minder aanvragen zijn voor een bezichtiging en dat er minder vaak boven de vraagprijs wordt geboden. De Rabobank verwacht over 2022 een daling van het aantal verkopen met zo’n 15%. In 2023 zullen de verkopen met nog eens een procent dalen, zo verwacht de bank.

DNB: Banken moeten reserves verhogen

DNB heeft banken opgedragen hun financiële reserves op te hogen. Er kunnen problemen ontstaan als de daling van de huizenprijzen doorzet. Vooral mensen die recent een eerste huis hebben gekocht komen dan in de problemen als ze hun woning willen of moeten verkopen. Huiseigenaren die al langer geleden een huis kochten hoeven zich geen grote zorgen te maken. Meestal staat hun hypotheek voor langere tijd vast tegen een lage rente. De krapte op de woningmarkt houdt aan en dus blijft er veel vraag naar woningen. De krapte op de arbeidsmarkt zorgt er bovendien voor dat veel mensen die worden ontslagen snel ander werk vinden. Zij hebben bovendien in relatief korte tijd een aanzienlijke overwaarde op hun woning opgebouwd. Nu de overheid ook maatregelen neemt om de kosten voor gas en stroom binnen de perken te houden zullen er ook op dat punt minder zorgen zijn.

Bron: Het Financieele Dagblad