ING: hogere koopkracht drijft huizenprijs dit jaar stevig op

26 februari 2024

ING Research voorspelt een stevige stijging van huizenprijzen in 2024, mede aangedreven door hogere lonen, krapte op de woningmarkt en een lagere rente.

Herstel van huizenprijzen sinds juni 2023Dalende huizenprijzen en afnemende transacties

Na een periode van dalingen tonen de huizenprijzen sinds juni 2023 een stijgende trend, vooral sinds vorig najaar. In januari 2024 bleken woningen 0,6% duurder dan de voorgaande maand.

Stijgende lonen en leenruimte

De sterk gestegen lonen in het laatste kwartaal van 2023, 6,9% hoger dan het voorgaande jaar, vergroten de betaalbaarheid van huizen en de leenruimte bij banken.

Invloed van hypotheekrente op leenruimte

De daling van de hypotheekrente, die grotendeels de leenruimte van huishoudens bepaalt, draagt ook bij aan duurdere huizen. Tarieven zijn sinds de herfst van vorig jaar snel gedaald.

Voorspellingen en markttrends

Verschillende banken, waaronder Rabobank en ABN Amro, voorspellen ook prijsstijgingen in 2024, zij het in verschillende mate. De krapte op de huizenmarkt en de groei van het aantal eenpersoonshuishoudens stuwen de prijzen verder op.

Stimulansen voor starters op de woningmarkt

Fiscale wijzigingen en verruimde leennormen verbeteren de positie van starters en alleenstaanden op de woningmarkt. Ondanks afschaffing van de schenkingsvrijstelling kunnen jongeren nog steeds profiteren van familiehypotheken, wat naar verwachting aan populariteit zal winnen.

Bron: fd.nl