Een terminaal zieke architectenstudent laat erfenis na: zo bouw je een patiëntvriendelijk ziekenhuis

19 september 2022

De collega van een inmiddels overleden studente architectuur ging aan de slag met haar nalatenschap. Tijdens haar ziekte deed ze ideeën op voor een patiëntvriendelijk ziekenhuis, een ziekenhuis waar de patiënt nog echt centraal staat. Niels Geerts studeerde af aan de Academie van Bouwkunst. Hij deed dat met een ontwerp dat was gebaseerd op haar ideeën. De twee werkten samen bij De Architekten Cie en Geerts vond dat hij iets moest doen met wat ze aan informatie en ideeën had nagelaten.

Zorgcentrum

Tijdens haar ziekte maakte de zieke collega wandelingen door het Vondelpark. Daar in de buurt staat revalidatiecentrum Reade. Boukje Bügel, de studente in kwestie, vroeg zich af hoe ze een ziekenhuis of zorgcentrum kon ontwerpen waar de patiënten zich op hun gemak zouden voelen. Het kwam er niet meer van om haar ideeën uit te werken, ze werd door haar ziekte ingehaald. Maar haar collega pakte ze op en slaagde cum laude met het patiëntvriendelijke ziekenhuis dat hij als afstudeeropdracht inleverde. Boukje was eind veertig, getrouwd en moeder van 3 kinderen. Krap een jaar nadat artsen twee hersentumoren ontdekten nadat ze zomaar was gevallen, overleed ze. Niels Geerts vond dat hij iets moest doen met haar nalatenschap.

Een terminaal zieke architectenstudent laat erfenis na zo bouw je een patiëntvriendelijk ziekenhuis

Radicale carrièreswitch

Boukje Bügel-Gabreëls had al een indrukwekkende carrière achter de rug toen ze het roer radicaal om gooide. Ze werkte bij KPN en was daar commercieel directeur van de toenmalige poot Planet Internet. Ze stapte over naar de NS waar ze verantwoordelijk was voor de invoering van de OV chipkaart en de OV fiets. Maar ze was ook betrokken bij de herinrichting van stations. Dit inspireerde haar om het roer om te gooien en architectuur te gaan studeren. Ze viel op bij Pi de Bruijn, de ontwerper van veel panden aan de Amsterdamse Zuidas. Hij was onder de indruk van haar talent en betrok haar bij zijn Architekten Cie.

Opnamen in het VU ziekenhuis

Toen ze ziek werd, kwam Bügel meerdere keren terecht in het VU-ziekenhuis in Amsterdam. Ze verbaasde zich over deze “patiëntenfabriek” waar nergens was nagedacht over het welzijn van de mensen die daar noodgedwongen verbleven. Ideeën die haar te binnen schoten over hoe het beter kon, hoe een patiëntvriendelijk ziekenhuis eruit zou moeten zien, stuurde ze naar haar vrienden. Geerts ging met haar ideeën aan de slag. Het uitgangspunt was ‘hoe kun je als patiënt hoop putten uit je omgeving als je in een ziekenhuis terechtkomt?’. Het ontwerp dat Geerts maakte heeft veel hout, water, rondingen en er is ruimte voor natuur.

Bewoners, geen patiënten

Het huidige revalidatiecentrum staat ‘met zijn rug naar het park’. Het nieuwe ontwerp houdt rekening met de wensen van de patiënten, die Geerts liever bewoners noemt. Ze kunnen kiezen of ze de rust van het park zoeken of de reuring van de stad verkiezen. Het nieuwe pand, dat de werknaam Heelhuis kreeg, krijgt minder kamers. Maar wel kamers met ramen aan twee kanten en veel licht. Er is een reële kans dat het ontwerp van Niels Geerts wordt gerealiseerd. Het huidige revalidatiecentrum krijgt een nieuwe locatie in Amsterdam. Maquettes van het ontwerp van Geerts zijn vanaf november 2022 te zien op de Graduation Show in de Academie van Bouwkunst, Waterlooplein 211-213 in Amsterdam.

Bron: NRC