Smart Glasses bezig met opmars op professionele markt

5 april 2022

Iedereen weet nog dat Google met veel bombarie zijn Google Glasses introduceerde. Het werd geen succes. De particuliere markt was duidelijk niet klaar voor smart glasses. De geavanceerde bril verdween geruisloos van de markt. Maar de ontwikkeling ging door. Inmiddels zijn smart glasses in bepaalde sectoren niet meer weg te denken. De bril heeft de professionele markt duidelijk veroverd en is daar wel succesvol.

De opmars van Augmented Reality

Augmented Reality (AR) is niet meer weg te denken, ook niet uit ons dagelijks leven. Een spel als Pokémon GO laat spelers geloven dat er kleurige wezentjes ergens op straat te zien zijn of in ene gebouw. Ze zijn er niet, maar op het scherm van het spel zien de fanatieke Pokémon jagers ze toch echt. En wat dacht je van de app van meubelketen IKEA, die je de mogelijkheid geeft om in RA te zien hoe hun bank in jouw eigen interieur zal staan. Topmannen Tim Cook van Apple en Mark Zuckerberg van Meta zijn ervan overtuigd dat AR de toekomst heeft. Deze bedrijven, maar ook concurrenten Microsoft en Google investeren daarom graag forse bedragen om de ontwikkeling van smart glasses mogelijk te maken. Zo is er nu een bril van Facebook waarmee de gebruiker muziek kan luisteren en kan bellen. Omdat het oog ook wat wil werd daarbij samengewerkt met het bekende zonnebrilmerk Ray-Ban. De ontwikkelaars verwachten dat deze bril de komende jaren een serieuze concurrent wordt voor de smartphone.

Apple Glasses op komst

Apple werkt ondertussen ook hard aan een eigen AR bril. De Apple Glasses krijgt zijn eigen besturingssysteem, maar bekende onderdelen zoals assistent Siri worden daar ook in gebouwd. De bril heeft de mogelijkheid om speciale applicaties te gebruiken die in de App Store kunnen worden gedownload.

Smart Glasses bezig met opmars op professionele markt

Professionals kunnen niet meer zonder hun AR bril

De flop van Google Glasses zorgde er niet voor dat ontwikkelaars achterover leunden. Integendeel. Smart glasses werden doorontwikkeld door grote bedrijven zoals Sony, Toshiba en Samsung. Technici gebruiken ze bij hun werkzaamheden. De smart glasses vertellen een monteur om welk type auto het gaat en helpt hem bij het uitvoeren van complexe reparaties. Bij werkzaamheden aan huishoudelijke apparaten en complexe apparatuur voor bedrijven zoals robots in fabriekshallen werkt het volgens hetzelfde principe. Augmented Reality werd, zoals veel innovaties, ontwikkeld in de vliegtuigindustrie. Een technicus bij Boeing ontwikkelde de bril om monteurs te helpen bij het installeren en herstellen van de complexe elektronica in vliegtuigen. Volgens eigen informatie bespaart de vliegtuigbouwer dankzij AR brillen zo’n 30% aan opleidingskosten doordat nieuwe medewerkers sneller zelfstandig aan de slag kunnen.

Hulp op afstand

Dankzij smart glasses kan een monteur niet alleen gebruik maken van de informatie die digitaal beschikbaar is. Hiermee kan ook een ervaren monteur van afstand meekijken en advies geven. Dat werkt ook in de medische wereld. Een chirurg die een operatie uitvoert kan dankzij zijn geavanceerde glasses een ervaren collega laten meekijken, ook als die zich aan de andere kant van de wereld bevindt. Een voorbeeld uit de bouw is een nieuwe brug over het Twentekanaal bij Hengelo. Deze brug werd gemaakt met ongebruikelijke materialen waardoor de bouwers zich er moeilijk een voorstelling van konden maken. Dankzij een AR bril werd tot in detail geprojecteerd hoe de brug eruit kwam te zien en konden de bouwers tijdens hun werkzaamheden worden ondersteund door technici en architecten.

Een gouden toekomst voor smart glasses?

Omdat nu veel meer bedrijven zich ermee bezighouden en er steeds meer toepassingen komen, is de kans groot dat de smart glasses de wereld alsnog gaan veroveren. Google was wat te vroeg met deze innovatie en miste daardoor de boot. Maar het bedrijf zal er zeker alles aan doen om op tijd weer aan te haken en op deze manier ook mee te profiteren van de herontdekking van de virtuele bril. Want dat die ook bij particulieren populair gaat worden lijkt zeker.

Bron: Het Financieele Dagblad