Zo houd je zelfs met een drukke baan nog tijd over voor jezelf

13 december 2022

Veel mensen kennen het wel: de agenda die razendsnel volloopt met afspraken. Voordat je het weet is een week of zelfs een maand alweer volgepland. Dat kan tot gevolg hebben dat je jezelf voorbij loopt. Ben Tiggelaar geeft voor een beter time management. Zijn advies: Buffertijd.

Hoe werkt buffertijd?

Buffertijd plan je in na afloop van een taak. Heb je een gesprek met een klant gepland tussen 10 en 11 uur? Dan plak  je het half uur daarna. Het gesprek kan uitlopen. Zo niet dan kun je dat half uur gebruiken voor een kop koffie, of voor het maken van een verslag voor jezelf of voor je chef van het overleg met de klant. Datzelfde geldt voor vergaderingen. Zo’n buffer plan je ook voor je lunch. Niets is zo dodelijk voor je energie als lunchen achter je bureau terwijl je ondertussen de binnengekomen e-mail doorneemt. Ga naar buiten voor een blokje om, maar gebruik je lunch in ieder geval niet op je werkplek. Plan buffers als je voor je werk moet reizen. Als de navigatie aangeeft dat je rit een uur duurt, plan dan minstens anderhalf uur. Het kan druk zijn op de weg, misschien vind je niet snel een parkeerplek. Zo kom je aanzienlijk minder gestrest aan bij je afspraak.

Zo houd je zelfs met een drukke baan nog tijd over voor jezelf

Attention residue

Misschien heb je zelf ook wel eens gemerkt dat je je niet goed op een taak kon concentreren. Dat wat je daarvoor had gedaan zat nog te veel in je hoofd. Van de ene naar de andere vergadering rennen zonder pauze heeft dat effect. Maar ook het snel afronden van een taak omdat je daarna direct iets anders moet oppakken. Als je een pauze plant tussen twee taken zal je merken dat je je veel beter kunt focussen. Dit noemen we attention residue.

GYLIO

GYLIO staat voor Get Your Life in Order. Tijdens deze dag of dit dagdeel doe je dingen die de rest van de week blijven liggen. Administratie, maar ook die grondige stofzuigbeurt van de slaapverdieping of een uurtje bijkletsen met je vriendin .Je kunt er in de loop van de week een lijstje van maken, zodat je weet welke dingen je tijdens je GYLIO dag wilt gaan doen. Daarnaast is het ook belangrijk om aan het einde van de werkweek tijd in te ruimen voor het wegwerken van ‘losse eindjes’ waar je op maandagochtend niet mee wilt worden geconfronteerd. Tot slot wijst Ben Tiggelaar erop dat buffertijd ook prima kan worden ingezet om eens na te denken over je leven. Vind je je werk nog leuk? Zijn de dingen die je nu als belangrijk hebt gekwalificeerd écht belangrijk? Als je voor zo’n overpeinzing geen tijd hebt, dan weet je dat het echt tijd wordt om aan time management te gaan doen.

Bron: NRC