Zo ga je op een goede manier om met lastige collega’s

13 december 2021

Iedere werkende kan er vast wel eentje aanwijzen: een lastige collega. Een collega die altijd de kantjes eraf loopt, die overal een discussie over aangaat of aan wie je dingen steevast drie keer moet uitleggen. Pieternel Dijkstra, psycholoog, geeft tips hoe je op een zo min mogelijk frustrerende manier met deze collega’s samenwerkt. ‘De verschillen op de werkvloer nemen toe’, zo constateert Dijkstra. Dat vraagt steeds meer aanpassingsvermogen om met iedereen op een goede manier om te gaan. Ze schreef er een boek over ‘Op dezelfde golflengte’.

Agree to disagree

Wanneer een, in jouw ogen, lastige collega een scherpe opmerking maakt dan kun je daar natuurlijk fel tegenin gaan. De kans is groot dat er een venijnige discussie ontstaat die onbeslist eindigt. Je kunt ook besluiten om niet te reageren en te constateren dat jullie het erover eens zijn dat jullie van mening verschillen over dit punt. Oftewel: agree to disagree. Het is daarbij wel belangrijk om je grenzen te bewaken. Als de collega te ver gaat is het zaak om voor jezelf op te komen, je hoeft natuurlijk niet over je heen te laten lopen.

Zo ga je op een goede manier om met lastige collega’s

Begrip voor elkaars standpunten

Het werkt vaak verhelderend als je weet waarom een collega reageert zoals hij reageert. Stel dat jij graag zaken goed wilt afstemmen, maar de in jouw ogen lastige collega wimpelt dat steeds af als overbodig. Vraag dan, op een moment dat die collega daarvoor open staat, waarom hij geen behoefte heeft aan overleg. Misschien is er een reden waarom hij zo doet. Als dat zo is en je krijgt uitleg, dan kun je wellicht meer begrip opbrengen voor deze houding,

Verschillende communicatietypen

In haar boek beschrijft Dijkstra verschillende typen als het gaat om communicatie. De één is open en stapt gemakkelijk op anderen af, de ander is een twijfelaar en meer gesloten. Die laatste zal contact met een in zijn of haar ogen lastige collega het liefst zoveel mogelijk vermijden. Aan de hand van een test kun je ontdekken tot welke categorie jij behoort. Het kan je helpen te begrijpen waarom je op een bepaalde manier reageert.

Wees terughoudend met het tonen van emoties

De psycholoog waarschuwt in haar boek voor het tonen van al te heftige emoties. In woede of in tranen uitbarsten is iets waar veel mensen zich geen houding bij weten te geven. Natuurlijk mag je assertief zijn, zij geeft daar tips voor met bijvoorbeeld zinnen die je paraat kunt houden voor een discussie met een lastige collega. Maar als je tranen voelt opkomen is het beter om even weg te lopen omdat de kans groot is dat je collega daar totaal niet mee om weet te gaan.

Bron: Het Financieele Dagblad