Zo pas je de anderhalvemetereconomie toe
16 april 2020
De anderhalvemetereconomie zal de komende periode de nieuwe realiteit vormen. Anderhalve meter afstand kunnen houden is daarin essentieel. Hoe pak je dit in de praktijk het best aan?
Andere kantoorindeling maken
Het opnieuw omgaan met kantoorruimte is één van de grootste uitdagingen in de anderhalvemetereconomie. Dit betekent voor veel bedrijven dat ze de helft van de kantoorruimte kwijtraken. Er zijn zo’n twee miljoen werkplekken in de huidige vorm. Daarvan is slechts een deel te gebruiken. Naast en tegenover elkaar zitten kan bijvoorbeeld niet meer.
Minder dan de helft
Door de anderhalvemetereconomie zal het aantal plekken meer dan halveren. Er wordt geschat dat er straks nog 800.000 plekken beschikbaar zijn. Flexplekken worden bijvoorbeeld lastiger te gebruiken, terwijl grote blokken minder benut kunnen worden. Dit vergt ook veel planning waar het gaat om wie op welk moment waar werkt.
Eenrichtingsverkeer als nieuwe norm
De anderhalvemetereconomie betekent ook meer eenrichtingsverkeer. Hallen, liften, trappenhuizen, het zijn allemaal plekken waar anderhalve meter afstand houden zeer lastig is. Ook over toiletruimtes moet opnieuw worden nagedacht.
Handige hulpmiddelen
Een ander probleem is het inschatten van wat anderhalve meter eigenlijk is. Vaak staan mensen veel dichter bij elkaar. Tapijttegels bieden uitkomst, die zijn vaak 60 bij 60 centimeter. Door drietallen in een kleur te maken is de juiste afstand in te schatten.
Een plan maken
Het is vooral belangrijk om een stappenplan te maken. Analyseer de situatie en stel gedragsregels op. Maak een duidelijk overzicht van de vloerindeling en de nieuwe route. Zorg dat de werkplekken geoptimaliseerd worden goed schoon te maken zijn. Let ook op de juiste begeleiding en zorg voor een erkenning dat alles virusveilig is op kantoor.
Bron: Het Financieele Dagblad