Wonen in de omgeving van een grote stad
27 augustus 2018
Veel mensen die in Amsterdam of een andere grote stad gaan studeren willen er als ze eenmaal een baan hebben gevonden graag blijven wonen. Maar de prijzen voor huur of koop van een woning zijn dusdanig hoog dat dit voor velen niet haalbaar is. Ze wijken daarom graag uit naar steden in de omgeving. Voor Amsterdam zijn dit bijvoorbeeld steden als Alkmaar, Hoorn en IJmond. Er kan een vergelijking worden getrokken met Berlijn in Duitsland. Deze stad heeft weliswaar een veel hoger inwoneraantal, 4,5 miljoen tegen circa 800.000 voor Amsterdam. Maar feit is dat in de steden en dorpen in de naaste omgeving een groot aantal mensen wonen die uit de stad zijn weggetrokken om economische redenen.
Haarlem en Potsdam
Een goede vergelijking gaat op tussen Haarlem in Nederland en Potsdam bij Berlijn. Beide steden hebben zo’n 160.000 inwoners en liggen op aantrekkelijke afstand van respectievelijk Amsterdam en Berlijn. Tussen Berlijn en Potsdam rijdt de S-Bahn, vanuit Haarlem ben je in een mum van tijd in Amsterdam. De afstand van zo’n 30 kilometer is voor forenzen prima te doen. Maar de ontwikkeling gaat verder. Want steeds meer mensen zijn bereid om verder te reizen naar hun werk in Amsterdam of Berlijn. Dus gaan ze ook verder van de grote stad af wonen. In steden als Alkmaar en Hoorn groeit daarom de vraag naar woningen, maar ook naar voorzieningen zoals scholen en kinderopvang. De magische grens lijkt hierbij te liggen op een reistijd van maximaal een uur. Veel forenzen kiezen in deze regio voor de trein. De afstand tussen Amsterdam en steden als Alkmaar en Hoorn kun je per trein in iets meer dan een half uur afleggen. Tel daar wat aanreistijd naar het station en reistijd van station naar werk bij op en je komt doorgaans uit op ongeveer drie kwartier enkele reis. Eerst weken ex-Amsterdammers vooral uit naar steden direct in de omgeving zoals Purmerend, Diemen en Zaanstad, maar nu is een trend gaande om nog wat verder van de hoofdstad neer te strijken.
Extra woningen
De steden rond Amsterdam willen graag 40.000 extra woningen bouwen om aan de groeiende vraag te voldoen. In Duitsland zou dit geen enkel probleem zijn. Het Bundesland vindt het allemaal prima en faciliteert deze groei juist. In Nederland ligt dat toch een beetje anders. Het provinciebestuur is nog niet zo overtuigd van de noodzaak van deze forse uitbreiding. Dit lijkt een gemiste kans. Want nu gaat het goed met de economie, maar er is altijd sprake van een golfbeweging dus er komt ongetwijfeld weer een periode dat het minder goed gaat. Dan is het juist belangrijk om een sterke regio te ontwikkelen die zo’n terugval beter kan opvangen. Dit korte termijn denken is dan ook geen verstandige keuze volgens deskundigen.
Bron: FD