Werkgevers willen flexwerken beperken voor hun personeel

30 november 2022

Steeds meer werkgevers willen dat er een einde komt aan onbeperkt flexwerken. Sinds de coronapandemie werken veel mensen gedeeltelijk thuis. Dit gaat, zo claimen de werkgevers, ten koste van de samenhang en cultuur van het bedrijf. Maar liefst 7 op de 10 werkgevers geeft aan strengere regels te willen voor hybride werken. Deels willen zij dit doen door flexibel werken voor bepaalde functies niet toe te staan. Platform LinkedIn deed onderzoek bij 2.900 bedrijven met 1000+ medewerkers. Hieronder waren ook 100 bedrijven in Nederland.

Minder vacatures met flexwerken

Sinds september 2022 daalt het aantal vacatures met flexwerken in de arbeidsvoorwaarden gestaag. Dit terwijl werkzoekenden juist een voorkeur hebben voor een baan waarbij zij gedeeltelijk thuis kunnen werken. Werkgevers zijn terughoudend met hun mening over thuiswerken te ventileren. Ze zijn bang dat ze hierdoor hun vacatures niet vervuld krijgen. De krapte op de arbeidsmarkt maakt immers dat een groot deel van de werkzoekenden de banen voor het uitkiezen heeft. Degenen die wel hun mening geven klagen vooral over een gebrek aan controle door leidinggevenden. Daarnaast speelt een rol dat medewerkers nog nauwelijks onderling sociaal contact hebben. Dit zorgt voor minder onderlinge samenhang. Een uitzondering op de regel als het gaat om voorzichtigheid over dit onderwerp is Elon Musk. De baas van Tesla en Twitter kondigde in november 2022 aan dat zijn medewerkers kunnen kiezen: of ze werken minimaal 40 uur per week op kantoor of ze zijn hun baan kwijt.

Werkgevers willen flexwerken beperken voor hun personeel

Werkgevers zoeken naar juridische mogelijkheden

Gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaten merken ook dat er sprake is van een veranderende mentaliteit onder werkgevers. Kantoren krijgen vaker een werkgever als klant die wil weten wat er juridisch mogelijk is. Ze willen dan bijvoorbeeld hun personeel verplichten om een minimaal aantal uren of dagen op kantoor te werken en de mogelijkheden voor flexwerken beperken. Marcel Molenaar is countrymanager Benelux bij LinkedIn. Hij verbaast zich over de houding van werkgevers. Volgens hem heeft de afgelopen coronaperiode juist aangetoond dat het heel goed mogelijk is om werknemers meer vrijheid te geven. ‘Werkgevers moeten stoppen met uren tellen en zich meer richten op wat een werknemer daadwerkelijk presteert voor het bedrijf’.

Werkgever staat in zijn recht

Juridisch gezien staat de werkgever in zijn recht als hij eist dat werknemers weer naar kantoor komen. Flexwerken is geen recht, het is afhankelijk van afspraken tussen werkgever en werknemer. Het gesprek aangaan is natuurlijk de beste oplossing. Als de werkgever simpelweg afdwingt dat het personeel weer naar kantoor komt dan kan dat ertoe leiden dat zij op zoek gaan naar een functie elders. Wel is het zo dat een werknemer mogelijk kan aanvoeren dat het thuiswerken na 2 jaar coronamaatregelen een ‘verworven recht’ is geworden. Mocht er ooit een rechtszaak over deze kwestie worden aangespannen dan zal de uitspraak van de rechter wellicht verstrekkende gevolgen hebben. Tot dusver zijn dit soort zaken echter nog niet aan de orde.

Bron: Het Financieele Dagblad