Verduurzaming van woningen gaat veel te traag

27 mei 2021

In Nederland worden steeds meer woningen verduurzaamd, maar het tempo ligt nog steeds erg laag. Volgens onderzoek van Calcasa, een bedrijf dat woningen taxeert, duurt het in dit tempo tot 2055 voordat een koophuis gemiddeld een definitief energielabel A heeft.

60% van de huizen heeft een definitief energielabel

Volgens het onderzoek van Calcasa heeft in mei 2021 circa 60% van de huizen een definitief energielabel. Zo’n label is sinds 2015 verplicht, maar alleen als de woning wordt verkocht, verhuurd of bij de oplevering van een nieuw huis. Zolang de huidige eigenaar of huurder blijft zitten hoeft er geen definitief energielabel te worden aangevraagd. De percentages komen van het de RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Verduurzaming van woningen in Nederland gaat nog steeds te traag

Gemiddeld label ligt tussen B en C

Sinds de afgelopen 10 jaar is de situatie van de huizen in Nederland al een stuk verbeterd. Rond 2010 had een huis gemiddeld energielabel D. Nu ligt dat tussen C en B. Circa 1,3 miljoen woningen heeft al een definitief energielabel A. Het gaat dan vooral om nieuwbouwwoningen. Er is wel een groot verschil tussen de verschillende provincies in Nederland.

Zuid-Holland en Limburg scoren slecht

Kijkend naar de Nederlandse provincies scoren vooral Zuid-Holland en Limburg slecht. Slechts een vijfde deel van de woningen in deze 2 provincies heeft een label A. Flevoland, de jongste provincie van ons land, scoort een stuk beter. De huizen in deze provincie zijn dan ook een stuk jonger. Sinds 2006 gelden er voor de bouw van huizen veel strengere regels. In Almere heeft 58% van de woningen met een definitief energielabel een score A. Bijna de helft van alle woningen in deze stad heeft een energielabel. Ter vergelijking: In Rotterdam heeft 20% van de huizen een definitief energielabel A. 53% van de huizen beschikt hier over een definitief energielabel.

Bron: Het Financieele Dagblad