Is verduurzaming van woningen de investering wel waard?

8 augustus 2018

Aan de ‘Kilmaattafel’ wordt hard nagedacht over het verduurzamen van woningen. We moeten allemaal aan de dubbele beglazing, spouwmuren, vloeren en daken moeten worden geïsoleerd en we moeten ‘van het gas af’. Zonnepanelen op alle daken, zuinige energiemeters en we zijn een slordige 100 miljard euro verder. Maar is deze aanpak nu wel zo efficiënt? Berry Kock van Ledadvisor.eu, denkt van niet.

Investeren in duurzaamheid kan anders

Wil je echt iets doen en bovendien voor veel minder geld dan dat de aanpassing van woningen zou kosten, dan kan het ook anders. Het klinkt misschien nu nog wat vreemd, maar een woningcorporatie kan investeren in hoogwaardige, energiezuinige wasmachines, met een A+++ label. Hiervan mogen de bewoners van een complex met huurwoningen gebruik maken en daarvoor betalen ze een maandelijks vast bedrag bij de huur. Dit kan nog verder gaan door te investeren in duurzame verlichting in alle woningen. In landen om ons heen wordt dit principe al toegepast. In Zwitserland zijn appartementencomplexen waar de huurders van dit soort gezamenlijke voorzieningen gebruik maken.

Verduurzaming kan veel goedkoper

In Nederland zijn zo’n 2 miljoen woningen in de sociale huursector die moeten worden aangepast om te voldoen aan duurzame milieueisen. Dat kost ongeveer 50.000 euro per woning. Het duurt jaren voordat deze kosten zijn terugverdiend. Een investering als een gezamenlijk “washok” of energiezuinige verlichting die wordt beheerd en betaald door een woningcorporatie geeft veel lagere kosten. Bij dit verdienmodel is de investering al binnen enkele jaren terug verdiend.

Bron: FD