Thuis werken wordt onderdeel van ‘het nieuwe normaal’ na de coronacrisis

2 juni 2020

Toen de coronacrisis begon in maart 2020 werd iedereen opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken. Het thuiswerken bevalt een deel van hen zo goed dat ze ook als de crisis voorbij is niet meer fulltime naar kantoor willen. Sommige ondernemers gaan nog een stap verder en hebben de door hen gehuurde kantoorruimte opgezegd om permanent thuis aan de slag te gaan. Twee derde van de medewerkers wil ook na de coronacrisis 1 of 2 dagen thuis blijven werken. Twintig procent vindt het kantoor zelfs helemaal overbodig. Vooral IT’ers en callcenter medewerkers zien kansen om hun werk vanuit huis te doen en de kantoortuin voorgoed vaarwel te zeggen.

Kansen voor krimpregio’s in Nederland

Als meer bedrijven besluiten het thuiswerken als ‘het nieuwe normaal’ te gaan zien dan biedt dat wellicht kansen voor krimpregio’s in Nederland. Je hoeft immers niet meer dicht bij je werk te wonen omdat je grotendeels thuiswerkt en het contact met je collega’s via andere kanalen verloopt. Als veel bedrijven ook na de crisis besluiten dat hun medewerkers geheel of gedeeltelijk thuis mogen gaan werken dan zal dit zeker gevolgen hebben voor de huisvesting. In bepaalde regio’s huur of koop je immers een huis met veel meer ruimte voor hetzelfde geld als een veel kleiner huis in de Randstad.

Thuis werken wordt onderdeel van het nieuwe normaal na de coronacrisis

Het contact met collega’s wordt wel gemist

Een nadeel van thuiswerken is wel dat het contact met collega’s wordt gemist. Het praatje bij de koffieautomaat of samen sparren terwijl je ook fysiek bij elkaar zit zijn zaken die niet iedereen helemaal wil weggooien. Daarom kiezen sommige bedrijven ervoor om de huur van hun grote kantoor op te zeggen en te verhuizen naar een kleiner pand. Daar kunnen managers en medewerkers dan nog wel bij elkaar komen voor overleg of gewoon een dagje ‘op kantoor werken’ om de collega’s weer te zien en te spreken. Hoe dn ook zal de quarantaine tijd die de coronacrisis met zich meebracht voor veranderingen gaan zorgen in het bedrijfsleven.

Bron: Het Financieele Dagblad