Stikstofmaatregelen zetten streep door woningbouwplannen Rotterdam

30 november 2022

Rotterdam wil voortmaken met het bouwen van nieuwe huizen. Maar echt vlot gaat het niet meer. De Raad van State zette eerst een streep door Feyenoord City. De ruim 3.700 woningen die gebouwd zouden worden rond het nieuwe stadion komen er voorlopig niet. Vervolgens deed de RvS nog een uitspraak: de vrijstelling voor de bouw voor stikstofuitstoot mag niet. Ook dat heeft gevolgen voor de woningbouwplannen in de Maasstad. Een project voor 175 huizen ligt voorlopig stil. De benodigde milieueffectenrapportage ontbreekt. Voor zo’n 200 woningen elders in de Tweebosbuurt zijn er geen gevolgen. Voor veel plannen die de Rotterdamse gemeenteraad had moeten nieuwe bestemmingsplannen worden gemaakt. Dit levert een jarenlange vertraging op.

Duurdere woningen minder in trek

Naast de uitspraken van de RvS speelt ook de economische situatie nog een rol in Rotterdam. De huizenmarkt staat onder druk vanwege de stijgende rente. De huizenprijzen beginnen te dalen. Hoewel de prijs van een koophuis nog altijd fors is, vrezen beleggers voor hun rendement. Dit heeft vooral gevolgen voor woningbouwplannen voor huizen in het duurdere segment. Deze woningen worden moeilijker verkocht. Kopers kunnen de financiering minder makkelijk rond krijgen omdat ze het benodigde bedrag niet kunnen lenen. Door de gestegen hypotheekrente worden dan de maandlasten te hoog.

Stikstofmaatregelen zetten streep door woningbouwplannen Rotterdam

Uitstel en afstel van projecten

In de eerste helft van 2022 gaf de gemeente Rotterdam een vergunning af voor de bouw van ruim 3.000 woningen. Het ging daarbij om woningen in zowel het lage als het hogere segment. Maar of de bouw op korte termijn gaat starten is de vraag. Een deel van de projecten wordt uitgesteld. Een ander deel komt wellicht helemaal niet van de grond. Inmiddels is duidelijk dat meer dan 100 kleine en grotere woningbouwplannen in de stad stil liggen. Hierover zijn inmiddels vragen gesteld door de gemeenteraad aan het college van B&W. Vooral de bouw van duurdere woningen wordt uitgesteld of afgeblazen. Dit heeft direct te maken met de fors gestegen bouwkosten en de verwachting dat de huizenprijzen gaan dalen. Deze twee factoren hebben gevolgen voor het rendement van de projectontwikkelaar. Raadslid Co Engberts van Rotterdam wil van het college weten of er een plan van aanpak is om deze ontwikkelingen het hoofd te bieden.

Meer grond voor corporaties

Raadslid Engberts vraagt het college om meer grond beschikbaar te stellen aan woningcorporaties. Zo kunnen zij aan de slag met de bouw van de zo hard nodige sociale huurwoningen. Een deel van de projecten die nu onder druk staan zijn zogenaamde mix-projecten. Die bestaan uit woningen voor sociale- en middenhuur en koopwoningen in diverse prijsklassen. Als zo’n project niet doorgaat kan de gemeente besluiten de grond beschikbaar te stellen voor een corporatie. Engbert dringt aan op gesprekken tussen de gemeente en corporaties om dit plan te bespreken. Corporaties hebben doorgaans minder problemen om hun woningbouwplannen uit te voeren.

Bron: NRC