Stabilisatie wereldwijde huizenmarkt na eerdere daling

2 oktober 2023

Na de piek tijdens de coronacrisis vertoonde de wereldwijde huizenmarkt recentelijk een neergang, ook in Nederland. Echter, de daling lijkt in het afgelopen kwartaal te zijn gestut, met een jaar-op-jaar groei van huizenprijzen die iets hoger ligt dan het voorgaande kwartaal. Desondanks blijven er steden, waaronder Amsterdam, waar huizen als overgewaardeerd worden beschouwd.

Wereldwijde stijging van huizenprijzenParticuliere beleggers doen hun vastgoed van de hand vanwege huurmaatregelen

Volgens vastgoedadviseur Knight Frank steeg de gemiddelde huizenprijs wereldwijd het afgelopen kwartaal met 3% jaar-op-jaar, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Deze groei was iets hoger dan het voorgaande kwartaal, maar lager dan de stijging van 11% ruim een jaar geleden. In meer dan vijftig landen, waar Knight Frank huizenprijzen volgt, is over het algemeen een stijging te zien. Nederland daarentegen kende in het afgelopen kwartaal een prijsdaling van 5,5%, evenals enkele Scandinavische landen.

Overgewaardeerde huizen in Amsterdam

Verscheidene wereldsteden hebben de afgelopen jaren aanzienlijke stijgingen in huizenprijzen ervaren. De Zwitserse bank UBS identificeert Amsterdam als een stad waar huizen als overgewaardeerd worden beschouwd. Andere steden, waaronder Zürich en Tokio, worden echter geconfronteerd met een mogelijkheid van een vastgoedzeepbel van grotere omvang.

Bron: fd.nl