Shell gaat één van de grootste waterstofcentrales ter wereld bouwen in Rotterdam

18 juli 2022

Shell heeft de knoop doorgehakt: de bouw van een waterstofcentrale voor de productie van groene waterstof op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam gaat door. Het gaat om een investering van zo’n 1 miljard euro. Het wordt één van de grootste centrales voor waterstof ter wereld. Het is de bedoeling dat er vanaf 2025 dagelijks minimaal 60.000 kilo waterstof wordt geproduceerd. Deze waterstof wordt ingezet voor de Shell raffinaderij in Pernis, om de productie van fossiele brandstoffen te verduurzamen. Hiermee wordt 20.000 ‘grijze’ waterstof overbodig.

Niet wachten op subsidie

President-directeur Marjan van Loon van Shell Nederland is trots op de plannen. Shell heeft er volgens haar bewust voor gekozen om de bouw te starten, zonder te wachten op mogelijke subsidie vanuit Nederland of Europa. Dit project is te belangrijk, zegt ze. We willen hiermee een belangrijke bijdrage leveren aan de klimaatdoelen voor de industrie en het zware transport. Bovendien geeft uitstel onzekerheid over het beschikbaar zijn van materialen. Daarom is deze beslissing genomen.

Shell gaat één van de grootste waterstofcentrales ter wereld bouwen in Rotterdam

Meer groene waterstof tot 2030

De Nederlandse overheid heeft ambitieuze plannen om de productie van groene waterstof fors uit te breiden. Rond 2030 moet er minimaal 4.000 megawatt groene waterstof worden geproduceerd. Sommige politieke partijen waaronder D66 willen zelfs opschalen naar 8.000 megawatt. Marjan van Loon denkt dat 4.000 als ambitie het hoogst haalbare is. Zelfs daarvoor moet er heel veel gebeuren, zegt ze. En als de doelstelling 8.000 megawatt is dan moeten die windparken op zee er echt heel snel komen.

Meer plannen voor waterstofcentrales

De plannen voor een waterstoffabriek op de Tweede Maasvlakte staan niet op zichzelf. Ook RWE en BP hebben plannen om een waterstofcentrale te bouwen. BP wil dat net als Shell in Rotterdam doen, RWE heeft plannen voor een fabriek bij de Eemshaven in Groningen. En dan is er nog het NorthH2 project in de Eemshaven. Grote bedrijven als Shell, de Gasunie, RWE en Eneco willen gaan samenwerken om een waterstofcentrale te bouwen die in zijn eentje 4.000 megawatt kan produceren. Maar daarvoor zijn grote windparken op de Waddenzee nodig en daar moet de overheid nog besluiten over nemen. Het was de bedoeling dat NorthH2 vanaf 2027 operationeel is. Maar dat wordt lastig qua haalbaarheid, zo licht Marjan van Loon toe. Dan moet het proces wel opschakelen qua snelheid en moet er in 2024 een investeringsplan liggen. Aan Shell ligt het niet, het bedrijf gaat samen met de andere partners kijken of ze iets kunnen doen om het proces te versnellen.

Bron: Het Financieele Dagblad