Risico op waardevermindering voor panden met een laag energielabel

17 februari 2022

Ieder pand dat wordt verkocht of opnieuw verhuurd moet een energielabel hebben. Als het om een laag energielabel zijn dan kan dit gevolgen hebben voor de waarde. Meer dan de helft van de woningen in Nederland heeft een energielabel van C of lager. Dat betekent dat deze woningen in veel gevallen niet voldoen aan de toekomstige duurzaamheidseisen. De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt voor de gevolgen. De waarde van deze panden zal dalen, terwijl de eigenaren vaak niet in staat zijn om de hoge kosten voor verduurzaming te dragen. Dit betekent dat hypotheekverstrekkers en investeerders risico lopen.

Minimaal 30% vastgoed is risicovol

In Nederland hebben financiële instellingen zo’n 1300 miljard euro belegd in vastgoed. Daarvan vormt minimaal een derde een risico als het gaat om een gebrek aan duurzaamheid en daaraan gekoppeld waardeverlies. Deze schatting is een minimum. In het slechtste geval kan het zelfs gaan om 75%. Dit is afhankelijk van de eisen die uiteindelijk aan duurzaamheid worden gesteld. Vooral banken, die voornamelijk hypotheken voor woningen verstrekken, lopen een risico. Ongeveer 60% van de woningen waar een hypotheek voor is verstrekt heeft een laag energielabel. Voor financiële instellingen zoals pensioenfondsen is het risico wat kleiner. Zij beleggen vooral in nieuwere panden die ook een hoger energielabel hebben, vaak A of B.

Risico op waardevermindering voor panden met een laag energielabel

Nederland heeft hoge ambities

Nederland heeft de klimaatdoelen van de Europese Unie onderschreven. Dat betekent dat ons land in 2050 klimaatneutraal moet zijn. Een eerste doel is dat in 2030 minimaal 1,5 miljoen woningen zijn verduurzaamd. Voor kantoren en bedrijfspanden geldt dat ze vanaf 2023 minimaal energielabel C moeten hebben. Met name deze deadline baart heel veel vastgoedeigenaren grote zorgen. Huiseigenaren moeten rekening houden met een investering tussen 15.000 en 35.000 euro. Een groot deel van de huizenbezitters kan dit bedrag niet opbrengen. Zij kunnen vaak ook geen extra geld lenen omdat hun inkomen daarvoor niet toereikend is.

Steun van de overheid

DNB wijst er in het recent verschenen rapport op dat de overheid wellicht moet bijspringen. Mensen met een woning met een laag energielabel die verduurzaming niet kunnen betalen komen anders in grote problemen. Het kabinet Rutte-IV heeft een bedrag van 4 miljard euro uitgetrokken voor subsidie voor isolatie. Maar er is meer nodig. Zo kan bijvoorbeeld de belasting op gas worden verhoogd en die op stroom juist verlaagd. Dit maakt verduurzamen en stoppen met gasverwarming aantrekkelijk voor huiseigenaren.

Bron: Het Financieele Dagblad