De Rabobank verwacht dat de huizenprijzen in 2023 licht gaan dalen
19 september 2022
Het gaat er dan toch van komen: de Rabobank voorspelt dalende huizenprijzen in 2023. De prijsstijging van koopwoningen wordt in 2022 al gedempt door de snel oplopende hypotheekrente. Daar komt bij dat door verschillende oorzaken de economie stagneert. De hoge energieprijzen zijn hier de belangrijkste oorzaak van. Daardoor stijgen de huizenprijzen in 2022 met ‘slechts’ 15,2%. Dat is misschien nog niet heel veel minder dan in de jaren ervoor, maar voor 2023 voorspelt Rabobank een stijging van slechts 3%. In de loop van volgend jaar zullen de huizenprijzen zelfs wat gaan dalen, zo voorspelt de bank in een half september 2022 uitgebracht rapport.
Kopers kunnen minder geld lenen
Er is volgens de Rabobank een logische verklaring voor hun voorspelling voor dalende huizenprijzen in 2023. Kopers kunnen simpelweg minder geld lenen en dus minder bieden voor een woning. De daling van het maximaal te lenen bedrag kan oplopen tot tienduizenden euro’s. Mensen die hun woning willen verkopen worden onrustig en zetten hun huis eerder te koop dan aanvankelijk de bedoeling was. Daardoor komt er meer aanbod, wat uiteraard ook invloed heeft op de vraagprijzen. In het kwartaalbericht over de woningmarkt dat Rabobank in juni 2022 uitbracht werd nog uitgegaan van een prijsstijging van koopwoningen in 2023 van zo’n 4,5%. Nu wordt serieus rekening gehouden met een daling van de prijzen in de loop van dat jaar.
Komt er weer een huizencrisis?
Velen weten nog wat er in 2008 gebeurde: door de hypotheekcrisis kelderden de huizenprijzen dramatisch. Het duurde tot 2013 voordat de markt weer een beetje begon op te krabbelen. Sindsdien zijn de prijzen van koophuizen fors gestegen. Het ziet er naar uit dat er na deze periode van zo’n tien jaar een stagnatie en daarna daling van de huizenprijzen aankomt, zo voorspellen economen van de Rabobank. De situatie is nu wel anders, omdat er in 2008 veel huiseigenaren waren met een veel te hoge hypotheek. Nu zijn de regels veel strenger en is er dus minder risico voor huiseigenaren dat ze in de problemen komen.
Meer overwaarde opgebouwd
Huiseigenaren hebben nu doorgaans meer overwaarde op hun huis opgebouwd dan ten tijde van de huizencrisis tussen 2008 en 2013. Daardoor komen huizen nu minder snel ‘onder water’ te staan. Ook als de prijs daalt kan een huis nog met winst worden verkocht. Daarnaast worden er vandaag de dag geen hypotheken meer verstrekt voor fors hogere bedragen dan de waarde van de woning, iets wat vroeger wel de gewoonte was. Ook mag een huis niet meer uitsluitend met aflossingsvrije hypotheken worden gekocht, iets dat eerder wel vaak gebeurde. Hoewel huizenkopers vanwege de hoge prijzen en de krapte op de huizenmarkt wel de marges van wat mogelijk is opzoeken, is de situatie een stuk minder zorgelijk, aldus de Rabobank in het kwartaalbericht woningmarkt van september 2022.
Bron: Het Financieele Dagblad