Proef flexibele koopwoningen stopt door gebrek aan garanties

15 juli 2025

Proef met flexibele koopwoning stilgelegd door gebrek aan zekerheid

Het kabinet wil jaarlijks 15000 flexwoningen laten bouwenEen initiatief dat flexibele koopwoningen mogelijk moest maken, is voorlopig in de koelkast gezet. De Nationale Hypotheek Garantie (NHG), die samen met de ministeries van Volkshuisvesting en Financiën de proef opzette, ziet op dit moment te weinig draagvlak bij gemeenten om het project levensvatbaar te maken.

Het plan was bedoeld om starters toegang te geven tot betaalbare koopwoningen op tijdelijke locaties. Maar de grootste hobbel blijkt het ontbreken van voldoende garanties voor herplaatsing van deze flexibele woningen zodra hun eerste locatie vervalt. En zonder die zekerheid komt geen enkele bank in beweging.

Een koopwoning die je later moet verplaatsen

Het concept is op papier veelbelovend: een woning kopen die dertig jaar meegaat, maar die mogelijk al na vijftien jaar verplaatst moet worden. Voor de koper wordt dit alleen aantrekkelijk als er vooraf zekerheid is over de toekomstige standplaats van die woning.

Volgens NHG is zo’n herplaatsingsgarantie essentieel. Zonder dat perspectief – hoe vaag of ver weg ook – blijven banken terughoudend met financiering, en kunnen kopers geen weloverwogen beslissing nemen.

Te weinig gemeenten durven het aan

De NHG bevestigt dat er op dit moment slechts één gemeente bereid was om aan een pilot mee te doen. Dat is bij lange na niet genoeg om het initiatief structureel uit te rollen.

Hoewel NHG op papier wél hypotheekgaranties kan afgeven voor dit soort woningen, blijkt in de praktijk dat het ontbreken van een vervolglocatie een te groot risico vormt. Want wat als de flexwoning over vijftien jaar nergens meer welkom is?

Geen massaproduct zonder schaalgrootte

De schaalgrootte is een tweede knelpunt. Zonder voldoende deelnemende gemeenten is het voor hypotheekverstrekkers commercieel niet interessant om speciale producten voor flexibele koopwoningen te ontwikkelen. En zonder financiering geen markt.

Volgens NHG ligt hier een gezamenlijke verantwoordelijkheid: gemeenten, het Rijk én marktpartijen moeten de handen ineenslaan om herplaatsingsgaranties wél mogelijk te maken. Want pas als duidelijk is waar flexwoningen in de toekomst terechtkunnen, ontstaat er vertrouwen bij kopers én investeerders.

Bron: fd.nl