Porovskiet kan een gebouw energieneutraal maken met een simpele schilderbeurt

27 september 2021

Porovskiet is een stof die ruim 180 jaar geleden ontdekt werd. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat deze stof gebruikt kan worden bij het energie neutraal maken van gebouwen. Momenteel wordt in verschillende laboratoria overal ter wereld onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van dit mineraal, dat door de Russische deskundige Lev Perovski werd ontdekt en naar hem vernoemd.

Porovskiet is eenvoudig toe te passen

Porovskiet komt vrij in de natuur voor en kan relatief gemakkelijk worden gewonnen. Daarnaast is het ook niet ingewikkeld om het op zonnepanelen aan te brengen. Dit proces is te vergelijken met het drukken van inkt op papier. Nu wordt voor zonnepanelen meestal silicium gebruikt. De energieopbrengst van porovskiet komt in de buurt van silicium. Ook het Nederlandse TNO doet al geruime tijd onderzoek naar de toepassing van deze natuurlijke stof.

Porovskiet kan een gebouw energieneutraal maken met een simpele schilderbeurt

Mengen met verf geeft ongekende mogelijkheden

Omdat porovskiet gemakkelijk met verf kan worden gemengd geeft dit ongekende mogelijkheden. Nu kunnen zonnepanelen eenvoudig worden geïntegreerd in de gevels, ramen of daken van gebouwen. Je zou zelfs een zonnepaneel op een auto kunnen zetten. Een laagje geleidend materiaal maakt de opbrengst nog hoger. Er is echter nog wel een probleem: er moet lood toegevoegd worden om porovskiet zijn werk te laten doen. Een tweede nadeel is dat het mineraal niet goed bestand is tegen water. Er is slechts een halve gram lood nodig per vierkante meter, maar TNO doet hiervoor wel nader onderzoek. Het instituut bekijkt hoe de negatieve invloed voor het milieu kan worden beperkt.

Bron: Het Financieele Dagblad