Nog steeds discussie over woningbouw in de Gnephoekpolder bij Alphen a/d Rijn

31 oktober 2022

Al tientallen jaren wordt er gediscussieerd over woningbouw in de Gnephoekpolder. De gemeente wil hier een nieuwe woonwijk bouwen met minimaal 8.000 huizen. De provincie Zuid-Holland heeft bedenkingen. Er is discussie over bebouwing, omdat de polder laag ligt en er risico is op wateroverlast. KuiperCompagnons heeft een innovatief plan gemaakt voor de ontwikkeling van de polder. Er moeten drijvende woningen komen, en een klimaatbestendige dijk die de achterliggende woonwijk moet behoeden voor overstroming als het water stijgt als gevolg van klimaatverandering.

Provincie: ‘woningbouw niet nodig’

De provincie Zuid-Holland ziet de plannen voor woningbouw in de Gnephoek niet zitten. Volgens deskundigen is de veen- en kleigrond ongeschikt voor woningbouw. Het risico voor overstroming is te groot. Daarnaast wordt de polder bewoond door verschillende soorten weidevogels. Hun leefgebied wordt afgenomen als er wordt gebouwd. Volgens de provincie is bouwen ook helemaal niet nodig. Er zijn in Zuid-Holland vooral woningen nodig in de regio’s Rotterdam en Den Haag. Rond Alphen a/de Rijn is de groei volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek niet groot. Het bouwen van minstens 8.000 woningen is dan ook niet aan de orde.

Woningbouw voor jongeren

Verantwoordelijk wethouder Gerard van As pleit voor de bouw van woningen in de Gnephoek. Twintigers die op zoek zijn naar een huis kunnen anders nergens heen. Hen rest niets anders dan thuis te blijven wonen of te verhuizen buiten Alphen. Gedeputeerde Anne Koning van Zuid-Holland is daarentegen van mening dat woningbouw in Zuid-Holland ‘op de goede plek’ moet worden gerealiseerd. De polder bij Alphen a/d Rijn is dat niet volgens de provincie. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting is niet blij met de impasse. Hij bracht een bezoek aan de bewuste locatie om de argumenten van beide partijen te horen.

Nog steeds discussie over woningbouw in de Gnephoekpolder bij Alphen ad Rijn

Advies Deltacommissaris

Minister De Jonge vroeg advies aan Wim Kuijken, voormalig Deltacommissaris. Kuijken constateert in zijn rapport dat bouwen in de Gnephoek zeker mogelijk is. Hij vindt het advies van de provincie dat inwoners van Alphen maar naar andere steden moeten verkassen ‘niet passend’. Wel moet de gemeente genoegen nemen met minder woningen, namelijk zo’n 5.500. Een deel van de polder wordt vrijgehouden voor natuur. Als het aan de gemeente Alphen ligt is het rapport duidelijk en kan er een plan komen voor bebouwing. De provincie is daar nog niet zo zeker van. Wel wil Zuid-Holland meedenken over de uitvoering. Maar als het plan er is moet dat wel weer worden beoordeeld op basis van de geldende criteria. Minister De Jonge laat al wel doorschemeren dat provincie en gemeente er samen uit moeten komen. Als dat niet lukt dan neemt hij de regie en zal zelf een besluit nemen. Overigens zijn de mogelijkheden voor de minister nu nog beperkt. Hij kan de polder aanwijzen, maar echt afdwingen dat er gebouwd wordt kan nog niet. Daarvoor moet eerst een nieuwe wet worden aangenomen. Die is er naar verwachting pas in 2024.

Verlies van kapitaal

Als de woningbouw in de Gnephoekpolder niet doorgaat dan betekent dit forse kapitaalvernietiging. Projectontwikkelaars hebben al grote delen van de grond in handen, in de hoop er te kunnen gaan bouwen. Daarnaast investeerde de gemeente Alphen in het uitkopen van twee ondernemingen. Als de plannen alsnog niet doorgaan, betekent dit een verlies van tientallen miljoenen.

Bron: Het Financieele Dagblad