Het naderende probleem van geluid voor woningbouw

6 augustus 2020

Waar de stikstofkwestie nog maar net voorbij is, heeft de woningbouw nu al met de volgende kwestie te maken. Bouwbedrijven, projectontwikkelaars en woningcorporaties verwachten veel problemen door de nieuwe rekenmethode voor geluid.

Andere waarde toekennen

De nieuwe rekenregels gaan in 2022 in. Daarin wordt geluidsbelasting anders meegenomen in het geheel. Dit kan bijvoorbeeld problemen opleveren in gebieden zoals de streken rond luchthavens. Terwijl er veel gebouwd wordt, wordt gesteld dat er een slecht leefklimaat heerst.

Regels versus bouwen

Het initiatief komt van de belangenvereniging voor projectontwikkelaars NEPROM. Daarin wordt gesteld dat ook zij willen dat iedereen in een prettige leefomgeving woont. Ook zij hebben daar een rol in. Terwijl gemeenten wel in een lastig parket komen omdat 845 duizend woningen bouwen tot 2030 niet samengaat met de verschillende regels die nu gaan gelden. Op korte termijn lijkt geen oplossing mogelijk.

Het naderende probleem van geluid voor woningbouw

Eenduidig berekeningen maken

Dat er nu nieuwe regels komen, heeft met de wens om eenduidig de geluidsberekeningen te maken. Overal gelden voor alle Nederlandse burgers dan dezelfde regels en bescherming. Daarin worden wegen, spoor en industrieterreinen meegenomen. Vliegverkeer is volgens NEPROM en anderen echter een ander verhaal. Die factor remt de bouw.

De juiste balans vinden

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken vindt het belangrijk dat een goede balans gevonden wordt. De nieuwe geluidsregels maken bouwen niet onmogelijk, maar vragen om de juiste onderbouwing om te bouwen.

In gesprek

De onrust en zorgen kunnen alleen verdwijnen wanneer de partijen in gesprek blijven. Samen met VNG, IPO en de bestuurlijke regiegroep Schiphol wordt naar de problemen gekeken. Zo wordt gekeken naar de geluidslijnen en waar de woningbouwlocaties voorzien zijn. Zo wordt gekeken hoe decentrale afwegingen mogelijk zijn.

Bron: Stadszaken