Minister Hugo de Jonge wil woningverhuurders aansporen om sneller te verduurzamen

6 juni 2022

Huiseigenaren moeten aan de slag met het verduurzamen van woningen. Dat geldt ook voor corporaties en andere verhuurders. Om deze groep woningeigenaren aan te sporen haast te maken met het nemen van maatregelen komt de minister nu met extra voorwaarden. Huizen met een energielabel E, F of G moeten uiterlijk in 2030 zijn verduurzaamd, op zijn minst met isolatie, zo schrijft de minister in een notitie aan de Tweede Kamer.

Een duurzame woning voor iedereen

Het uitgangspunt is dat iedereen straks in een duurzame woning kan wonen. Dat zorgt voor lagere energielasten, het is beter voor het klimaat en het maakt Nederland minder afhankelijk van aardgas uit het buitenland. Corporaties mogen vanaf 2028 geen woningen meer verhuren als het energielabel niet minstens D is. Voor particuliere verhuurders gaat die verplichting gelden vanaf 2030. Vooral deze laatste groep zal flink aan de bak moeten. Veel huurwoningen die particulier eigendom zijn, voldoen niet aan de minimale eisen.

Corporaties investeren 500 miljoen

Corporaties maken al volop plannen om hun woningen te verduurzamen. Nu de verhuurdersheffing wordt afgeschaft is daar financiële ruimte voor. Tot 2025 wordt er al zo’n 500 miljoen euro in de verduurzaming van corporatiewoningen gestoken. Ook huizenbezitters met een laag inkomen worden tegemoet gekomen. Zij kunnen, als de plannen van minister De Jonge doorgaan, vanaf oktober 2022 in aanmerking komen voor een renteloze lening voor het financieren van verduurzaming zoals isolatie, het plaatsen van een warmtepomp of zonnepanelen. De leningen mogen naar draagkracht worden terugbetaald zonder risico op een restschuld.

Bron: Het Financieele Dagblad