Minder hypotheekaanvragen in derde kwartaal 2022

9 oktober 2022

Het aantal hypotheekaanvragen in het derde kwartaal 2022 lag flink lager dan een jaar eerder. Vooral 55-plussers gingen minder vaak naar de bank voor een hypotheek. Jongeren tot 35 jaar vroegen vaker een lening aan, waardoor het percentage minder laag uitpakte. Oversluiten is ook uit de gratie. Het aantal aanvragen daarvoor daalde met maar liefst 72% ten opzichte van een jaar eerder.

20% minder aanvragen

Uit de Hypotheekindex van De Hypotheker blijkt dat in het derde kwartaal van 2022 het aantal hypotheekaanvragen met zo’n 20% daalde. In deze periode werd 7% minder vaak een hypotheek aangevraagd voor de aankoop van een huis. Onder jongeren tot 35 jaar steeg het aantal aanvragen voor een financiering voor een huis, hun aandeel steeg met 13% vergeleken met 2021. Vooral jongeren profiteren van een hoger woningaanbod, zo constateert De Hypotheker. Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een nieuwe woning steeg. De doorstroming van ouderen uit ruime eengezinswoningen vlot echter nog steeds niet. Voor deze groep is er te weinig aanbod aan geschikte seniorenwoningen.

Minder hypotheekaanvragen in derde kwartaal 2022

Verhoging hypotheekrente

De verhoging van de hypotheekrente zet ondertussen door. Eind september steeg de rente voor een hypotheek met 5 jaar vaste rente met gemiddeld 0,37 procentpunt. Voor een 10 jaar vast hypotheek was de stijging 0,34 procentpunt. Van Bruggen, één van de grootste makelaarsorganisaties in Nederland, verwacht een verdere stijging. Die wordt veroorzaakt door hogere rentes op de kapitaalmarkt. De rentestijging zorgt voor verdere afkoeling van de huizenmarkt. Kopers kunnen simpelweg minder lenen. Het te lenen bedrag daalde met zo’n 5% van gemiddeld 324.000 naar 309.000 euro.

Minder leningen voor verbouwen en verduurzamen

De stijging van het aantal hypotheken voor verbouwingen en verduurzaming steeg veel minder dan eerder, met slechts 9%. Huiseigenaren zijn huiverig voor inflatie en er heerst angst voor een recessie. Daarbij komt dat verbouwingen vaak moeten worden uitgesteld omdat bedrijven de vraag niet aankunnen. Dit wordt mede veroorzaakt door een tekort aan personeel in veel sectoren.

Bron: Het Financieele Dagblad