Meer aandacht voor wat we doen zorgt voor betere prestaties

6 juni 2019

Mark Tigchelaar werkt graag met heavy metal op zijn koptelefoon. Dat klinkt niet erg ontspannend, maar toch werkt dat voor hem prima om zich te kunnen concentreren en focussen op zijn werk. Want daar zit volgens hem het grootste probleem van ons mensen vandaag de dag. Er zijn te veel factoren die ons afleiden waardoor onze prestaties achterblijven bij wat we eigenlijk zouden kunnen.

Alles draait om aandacht vasthouden

Veel dingen draaien om aandacht en dan vooral om het vasthouden van de aandacht, zo ontdekte Tigchelaar tijdens zijn studie. Dingen snel in je opnemen en ook nog goed onthouden lukt alleen als je volledig geconcentreerd bent op wat je doet. Dat volledig concentreren werkt overigens nooit helemaal. Daar zijn onze hersenen simpelweg niet voor gebouwd. We zijn gemaakt om voortdurend onze omgeving in de gaten te houden.

Dat stamt nog uit de oertijd, toen er overal gevaar kon dreigen. Daardoor hebben onze hersenen “concentratielekken”. De eerste daarvan los je op door tijdens het werk naar muziek te luisteren. De muziek moet niet overheersend zijn, maar wel aanwezig. Het werkt bijvoorbeeld niet om te ‘switchtasken”. Ga geen e-mail proberen te schrijven terwijl je ondertussen probeert een beleidsnotitie te lezen.

Afleiding kost IQ-punten van het brein

Als je je tijdens je werk laat afleiden dan kost je dat punten op je IQ. Als je aan het werk bent en er komt een e-mail binnen waardoor je je laat afleiden, dan duurt het gemiddeld minstens een minuut voordat je hersenen zijn ‘hersteld’ en zich weer volledig op hun oorspronkelijke taak kunnen richten. Wat helpt bij dit soort concentratiedips is je mail niet beantwoorden als die binnenkomt. Zet je mail uit, of je telefoon op stil, zodat je niet wordt afgeleid als er weer een bericht binnenkomt. Laat eventueel in een ‘out of office’ bericht weten wanneer je weer beschikbaar bent en zult reageren.

Zorg voor voldoende ontspanning als concentratiemiddel

Geen enkel brein is in staat om zich lange tijd achter elkaar te focussen. Het is daarom belangrijk om het werk af en toe even te onderbreken zegt Tigchelaar. Je kunt beter structureel pauzes inlassen dan proberen koste wat kost uren achter elkaar door te werken. De productiviteit neemt af en ondanks dat je vol trots kunt zeggen dat je 3 uur achter elkaar gewerkt hebt, zal het resultaat minder zijn dan wanneer je er een half uur langer over had gedaan met een paar korte pauzes. Mark Tigchelaar schreef over dit onderwerp het boek Focus AAN/UIT.

Bron: NRC Next