Liggen er straks weer kansen voor starters?

9 april 2020

Starters kunnen op de huizenmarkt mogelijk profiteren van de coronacrisis. De huizenmarkt zal bij lang aanhouden ook geraakt worden. Anderzijds zijn er ook waarschuwingen van deskundigen. De bouw gaat trager, met een groter woningtekort als gevolg.

De rol van vertrouwen

Wanneer de coronacrisis tot een recessie zal leiden, zal dat de huizenmarkt flink veranderen. Dit zou voor de starter dus gunstig kunnen zijn. Het gebrek aan nieuwbouw kan de prijzen echter ook verder omhoogstuwen. Dit is goed te vergelijken met de huidige situatie.

Klein maar betaalbaar

Veel starters zijn al een jaar of langer zoekende naar een koophuis. De hoge prijzen maken soms alleen kleine appartementen nog bereikbaar voor deze doelgroep. Wie bijvoorbeeld kijkt naar een ruimte van 31 vierkante meter in Amsterdam, met een gaskachel in plaats van centrale verwarming, zal al snel € 250.000,- moeten betalen. Al is dit slechts de vraagprijs en is de verkoopprijs soms veel hoger. De prijs komt op meer dan € 10.000,- per vierkante meter te liggen.

Liggen er straks weer kansen voor starters

Meer is niet mogelijk

Starters komen vaak bij de te kleine appartementen uit. Zelfs voor veelverdieners is het lastig om huizen te kunnen kopen. Ze zijn simpelweg te duur. De woningmarkt kent al enige tijd recordprijzen. In Amsterdam was in de laatste maanden van 2019 de gemiddelde verkoopprijs een half miljoen euro. Landelijk lag dit ook al op € 308.000,-. Zelfs verdieners met anderhalf tot tweemaal modaal kunnen een huis al bijna niet meer betalen. Vastgoedbazen splitsen appartementen en vragen de hoofdprijs voor beide helften.

Lange termijn

Op de korte termijn is op de huizenmarkt nog weinig te merken van de corona-uitbraak. Hooguit is een bezichtiging flink lastiger geworden. Daarom gebeurt dit nu online of met veel minder mensen. Verkopen gebeurt echter nog altijd volop. Hoe langer dit echter aanhoudt, hoe groter de kans op daling. Dit betekent ook dat mensen nu al een huiskoop beginnen uit te stellen. Uit eerste onderzoeken blijkt dat een kwart van de mensen die op huizenjacht waren dit nu al uitstellen.

Lager aantal transacties

Dat de vraag terugloopt zal het eerst te zien zijn in een lager aantal transacties. Na twee kwartalen zullen starters dit ook zien in de huizenprijzen. Die zullen eerst minder snel stijgen en daarna zelfs gaan dalen. Ook tijdens de financiële crisis profiteerden vooral de starters van de prijzen. Lage hypotheekrente en geen restschulden hebben, gaf starters een voordeel.

Andere situatie

Wel is het belangrijk om verschillen in de situaties aan te stippen. Zo is de rente al laag en lijkt die eerder te gaan stijgen. Daar profiteren starters dan niet van. Ook is het woningtekort nu veel groter dan destijds. Dit loopt ook verder op door de tragere bouw vanwege het coronavirus. Opdrachten worden nu al stilgelegd en veel arbeidskrachten zijn niet inzetbaar.

Fundamentele problemen

Voor starters kan er dus een situatie ontstaan waarin zij korte tijd voordeel hebben. Dit komt doordat de prijzen tijdelijk dalen omdat kopers even wachten. De fundamentele problemen blijven echter bestaan. Keert het vertrouwen ook maar deels terug, dan zal de prijs direct weer oplopen, zo stellen de woningmarktkenners. Dit is een belangrijke zaak.

Minder te besteden

Er is ook nog een ander probleem voor starters. Het is goed mogelijk dat juist zij geraakt worden op de arbeidsmarkt. Dit is een groep met korte contracten of flexibele banen. Dit betekent dus dat zij geen budget hebben om in de markt te steken. Bovendien stokt de doorstroming omdat andere kopers afwachten. Het startersaanbod wordt dus ook niet direct groter dan. Dit betekent dat zelfs wanneer er budget is bij deze doelgroep, er simpelweg niets te vinden is.

Ook Esther Geuting, onderzoeker bij adviesbureau Stec groep, ziet het nog niet rooskleurig in voor koopstarters. Zij wijst erop dat het waarschijnlijk juist deze mensen zijn die geraakt worden op de arbeidsmarkt, omdat dit de groep is met de flexibele of nog relatief kortdurende vaste contracten. Daarbij zal de doorstroming op de huizenmarkt stoppen, waardoor nauwelijks starterswoningen vrijkomen. ‘Dus zelfs als ze kunnen kopen, omdat ze nog inkomen hebben, is er niets te kopen’, zegt Geuting.

Bron: Het Financieele Dagblad