Kernenergie in Oost-Europa: een groeiende trend tegen de stroom in

14 juni 2023

Terwijl landen als Duitsland en Oostenrijk kernenergie afzweren, zetten Oost-Europese landen vol in op de bouw van nieuwe kerncentrales. De Europese Commissie labelt kernenergie als groen, wat leidt tot verdeelde reacties en toenemende bezorgdheid onder Oostenrijkse en Duitse politici.

Tsjechië: Een voorstander van kernenergie

In Tsjechië zien ze kernenergie als een groen en schoon alternatief voor kolencentrales. Het land heeft al twee kerncentrales, in Temelin en Dukovany, die samen een nettovermogen hebben van bijna 4 gigawatt (gw), goed voor een derde van het Tsjechische stroomverbruik. Tsjechië is van plan om de capaciteit verder uit te breiden, met nieuwe investeringen in Dukovany en de bouw van kleine kernreactoren, zogenaamde smr’s, in Temelin. Als alles volgens plan verloopt, zou kernenergie in Tsjechië in 2050 bijna 60% van de elektriciteitsproductie kunnen vertegenwoordigen.

Oostenrijk: Boos op Brussel en omringd door kerncentrales

Oostenrijk is echter fel tegen kernenergie en is verontwaardigd over de uitbreidingsplannen van Tsjechië. Ze zijn ook boos op de Europese Commissie, die kernenergie als groen heeft bestempeld vanwege de lage CO₂-uitstoot. Oostenrijk voelt zich steeds meer omringd door kerncentrales, omdat ook andere Oost-Europese landen zoals Hongarije, Slovenië, Roemenië, Bulgarije en Slowakije plannen hebben voor nieuwe kerncentrales. Oostenrijk probeert het EU-besluit juridisch aan te vechten, maar heeft weinig steun binnen de EU.

Polen: Een omslag naar kernenergie

Polen, dat tot nu toe geen kerncentrales had, heeft een omslag gemaakt in het energiebeleid. Ze willen zes kernreactoren bouwen met een totaal vermogen van 6 tot 9 gigawatt (gw) om hun afhankelijkheid van kolencentrales te verminderen. Kernenergie wordt gezien als een belangrijke technologie om de CO₂-uitstoot te verminderen en een stabiele energievoorziening te garanderen.

De wereldwijde trend

Wereldwijd is er een trend waarin kernenergie wordt gezien als een belangrijke bron van energie om de klimaatverandering tegen te gaan. Volgens het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) waren er in 2021 al 473 actieve kerncentrales, met een mogelijkheid tot groei tot 873 gigawatt (gw) in 2050.

Opiniepeilingen

De Oostenrijkers en Duitsers zijn daar niet blij mee. Uit enquêtes blijkt dat in Tsjechië ruim 70% van de mensen vóór kernenergie is, terwijl in Oostenrijk 62% categorisch tegen is. In Duitsland ligt dat niet veel anders. Na de kernramp in het Japanse Fukushima in 2011 besloot de regering-Merkel kerncentrales een voor een te sluiten. Nieuwe centrales zijn al langer taboe. Het enige verschil is dat de Duitsers sinds de oorlog in Oekraïne zijn gaan twijfelen of het niet verstandig is een paar centrales langer open te houden. Regeringspartij Die Grünen heeft echter zijn mening doorgedrukt. De laatste drie centrales zijn in april van het net gehaald.

Bron: FD