De keerzijde van een hermetisch geïsoleerd huis

8 november 2021

Huizenbezitters weten het: verduurzamen van je woning heeft grote voordelen. Je bespaart energie en daardoor wordt ook de CO2 uitstoot verminderd. Maar als je je woning rondom laat isoleren dan kan dat ook nadelen hebben. In de zomermaanden zijn deze woningen namelijk erg lastig te koelen als het buiten tropisch warm wordt. Veel mensen kiezen ervoor om hun huis te verduurzamen om zo op de stookkosten te kunnen besparen. Helemaal toen in 2021 de prijzen voor gas en stroom ineens fors omhoog gingen vanwege tekorten. Een hybride warmtepomp kost gemiddeld 8.000 euro, maar deze investering wordt in enkele jaren terugverdiend, zeker als er ook nog zonnepanelen op het dak worden geplaatst om grotendeels in de eigen stroombehoefte te kunnen voorzien.

Kies de juiste zonnepanelen

Het ene zonnepaneel is het andere niet. Er zitten onder andere verschillen in het te behalen rendement. Je kunt kiezen voor in serie geschakelde panelen of parallel geschakelde panelen. Als de panelen in serie zijn geschakeld dan werken ze net als kerstboomverlichting: valt er een paneel uit dan doet de rest het ook niet meer. Parallel geschakelde panelen hebben allemaal hun eigen omvormer en werken dus gewoon door als er eentje uitvalt. Deze zijn echter wel duurder. Let ook goed op waar je de panelen koopt en door wie je ze laat installeren. Kies een leverancier met het Zonnekeur keurmerk en vind een gecertificeerde installateur op Centraalregistertechniek.nl.

De keerzijde van een hermetisch geïsoleerd huis

Welke warmtepomp moet ik kiezen?

Er is een ruim aanbod aan warmtepompen. Als je je woning wilt verduurzamen. Als je kiest voor een hybride pomp dan schakelt deze over op gas als de temperatuur te laag wordt. Let er op dat er warmtepompen zijn die dat al doen als de buitentemperatuur zakt naar 2 graden, maar andere pas bij -5 graden. Voordat je een warmtepomp aanschaft is het aan te raden om meerdere offertes op te vragen. Voor een warmtepomp moet de woning redelijk goed geïsoleerd zijn. Als dat niet het geval is dan loop je het risico dat je het huis niet voldoende warm kunt stoken. Net zoals een cv-ketel heeft ook een warmtepomp jaarlijks onderhoud nodig. De onderdelen voor een warmtepomp zijn duurder dan die van een cv-ketel. Houd er dus rekening mee dat ook de onderhoudskosten hoger uitpakken als er iets vervangen moet worden.

Zorg voor een comfortabel leefklimaat

Wanneer je je woning wilt verduurzamen kan de luchtkwaliteit in huis naar beneden gaan. De lucht kan droog worden waardoor het in huis bedompt aanvoelt. Dit kan ook gevolgen hebben voor bijvoorbeeld een houten vloer, die kan gaan scheuren. Daarom is het belangrijk om goed te ventileren. Dit is ook een must om in de zomer de warmte buiten te houden. ’s Nachts ventileren als het koeler is en overdag alles dichthouden is de beste methode. Je kunt ook een CO2 meter gebruiken en een vochtmeter om de luchtkwaliteit in de gaten te houden.

De tips op een rijtje:

  • Ga je verbouwen, let dan gelijk op duurzaamheid. Laat het dak isoleren als je een dakkapel laat plaatsen
  • Verduurzaam stap voor stap, pak eerst de klussen aan die het hoogste rendement opleveren
  • Laat zonnepanelen plaatsen door een erkende installateur en koop ze bij een betrouwbare leverancier
  • Heb je vloerverwarming? Kies voor een constante temperatuur, dit stookt het zuinigst
  • Check voordat je een warmtepomp aanschaft of je woning hiervoor geschikt is
  • Zorg dat je je woning voldoende kunt ventileren voor een gezond leefklimaat

Bron: Het Financieele Dagblad