Is de stad wel genoeg bestand tegen de hitte?

8 juni 2020

Het wordt steeds warmer in Nederland. Al in mei reikt de thermometer boven de 25 graden en in de zomermaanden zijn er soms meerdere hittegolven. Vooral in de steden blijft de warmte lang hangen en wordt het dus steeds warmer. Onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam deden onderzoek naar de hittebestendigheid van steden. Ze publiceerden hun rapport ‘De Hittebestendige Stad’, dat in samenwerking met 12 steden werd opgesteld. De onderzoekers komen tot de conclusie dat steden een tweeledige taak hebben. Enerzijds moet de temperatuur in de steden met enkele graden naar beneden en anderzijds moeten er voldoende koele plaatsen zijn waar de bewoners de ergste hitte tijdens de zomer kunnen ontvluchten.

Is de stad wel genoeg bestand tegen de hitte

Meer zomerse en tropische dagen

Vanwege de opwarming van de aarde moet Nederland er rekening mee houden dat er meer zomerse en tropische dagen zullen zijn. In 2050 geven sommige scenario’s 47 zomerse dagen aan en 13 tropische. Gemeenten maken wel plannen om de droogte of juist wateroverlast door overvloedige regen te bestrijden, maar voor de hittebestendigheid van steden zijn er nog maar weinig plannen.

Doelen zijn lastig te realiseren

De onderzoekers van de HvA concluderen dat het lastig is om doelen te stellen als het gaat om hittebestrijding. Anders dan bij wateroverlast, waar duidelijk kan worden aangegeven wanneer het mis gaat en wanneer niet, is dat er bij hitte geen duidelijke grenzen zijn. Als een stad er in slaagt om de temperatuur enkele graden naar beneden te krijgen dan betekent dat nog niet meteen dat er minder mensen als gevolg van de hitte overlijden of dat mensen zich significant prettiger voelen.

Schaduwrijke plekken creëren en verdampen

Als het tropisch warm is zal het advies altijd zijn om binnen te blijven als je niet goed tegen de warmte kunt. Met bepaalde maatregelen zoals meer groen, fonteinen en schaduwdoeken kan enig effect worden bereikt. Onder een grote eikenboom is het al snel zo’n 10 graden koeler dan in de felle zon. Maar heel groot zijn die effecten natuurlijk niet. Het rapport geeft duidelijke richtlijnen aan gemeenten voor het inrichten van koele plekken. Ze moeten op maximaal 300 meter van een woning liggen en er moet minimaal 40% schaduw zijn. Uiteraard is het bij het doen van aanpassingen verstandig om ook naar bestrijding van droogte of juist wateroverlast te kijken.

Bron: NRC Next