Investeerder Oaktree Capital koopt de High Tech Campus Eindhoven

26 augustus 2021

De High Tech Campus van Eindhoven komt in handen van Oaktree Capital, een Amerikaanse investeerder gevestigd in Dubai. Het is niet de eerste keer dat een dergelijke deal wordt gesloten. Campussen van vooraanstaande universiteiten zijn populair bij investeerders. Ze zien er een prima mogelijkheid in om een goed rendement te realiseren. De overnamesom wordt uiteraard niet openbaar gemaakt maar bedraagt naar verluidt 1,1 mld euro. De kans is groot dat meer campussen uiteindelijk worden gekocht door grote investeerders. Eerder gebeurde dit al met de Britse campus Campreon.

De Nederlandse High Tech staat op de kaart

Hoewel er door sommigen sceptisch wordt gereageerd op de overname van de High Tech Campus van Eindhoven zijn er ook positieve geluiden. Het feit dat er interesse is van een grote investeerder betekent dat Nederlandse universiteiten wereldwijd aanzien genieten. De vorige eigenaar, investeerder Boekhoorn. Die kocht de campus in 2012 van Philips. De koopsom lag toen aanzienlijk lager, de deal werd dan ook midden in de economische crisis gesloten. De huurprijzen stegen in de 9 jaar dat Boekhoorn er eigenaar was van gemiddeld 150 euro per vierkante meter tot 195 euro voor recent opgeleverde nieuwbouw. Wat opvalt is dat er ook sinds corona geen leegstand is. Bedrijven willen er nog steeds heel graag een kantoorruimte huren. De nieuwe eigenaar is dan ook van plan om de 80.000 vierkante meter die bij het terrein hoort en nog niet bebouwd is, in de komende jaren te bebouwen met nieuwe kantoren.

Investeerder Oaktree Capital koopt de High Tech Campus Eindhoven

Wie is Oaktree Capital?

De bekendste naam achter Oaktree Capital Management is Howard Marks, de inmiddels 75-jarige medeoprichter. Hij gelooft in investeringen in bedrijven waar het niet per definitie goed mee gaat. Hij steekt dan ook regelmatig geld in bedrijven met schulden. Dat Oaktree Capital ook in verliesgevende ondernemingen investeert leidt niet per definitie tot hogere huren. Wel wil de investeerder regelmatig gegevens om te weten hoe het vastgoed ervoor staat. Als er voldoende rendement wordt behaald dan wordt het vastgoed na enkele jaren weer verkocht. De huurders verwachten geen snelle stijging van de huurprijzen. Ze hopen dat de overname wat ‘Amerikaanse invloed’ zal brengen. Met name de ‘9 tot 5 mentaliteit’ die er nu vaak heerst kan wel wat flexibeler. De toekomst zal uitwijzen of er positieve gevolgen zijn voor de HTC van Eindhoven.

Bron: Het Financieele Dagblad