Huren in de vrije sector herstelt zich na de coronacrisis

25 januari 2022

In Nederland is sprake van een forse stijging van de huurprijzen in de vrije sector. Toen in het voorjaar van 2020 de coronapandemie uitbrak vertrokken veel studenten en expats naar huis. Daarnaast stortte de toeristensector in. Hierdoor kwamen veel kamers en huurwoningen beschikbaar. Dit leidde tot een daling van de huurprijzen. Inmiddels trekt het toerisme weer aan. De economie groeit en dus zijn bedrijven naarstig op zoek naar goed personeel, ook uit het buitenland. Daardoor laten de huren in de vrije sector nu weer een stijging zien.

Grootste stijging sinds 2018

De stijging van de huurprijzen per vierkante meter in de vrije sector bedroeg in het vierde kwartaal van 2021 gemiddeld 5,3% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2020. Dit was maar iets minder dan het record uit 2018 toen de huren in het derde kwartaal met gemiddeld 5,9% stegen. Dit blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius.

Huren in de vrije sector herstelt zich na de coronacrisis

Vooral ongemeubileerde woningen duurder

De prijs van een kaal opgeleverde huurwoning steeg met gemiddeld 21% in de laatste maanden van 2021 ten opzichte van het vierde kwartaal in 2020. Een gemeubileerde en gestoffeerde woning werd gemiddeld 8% duurder. De duurste huurwoningen zijn te vinden in Noord-Holland. Niet zo vreemd, want in Amsterdam betaal je de hoogste huurprijzen in de vrije sector met rond de 20 euro per vierkante meter. De stijging wordt ook veroorzaakt door dure huurwoningen in onder meer Haarlem en Amstelveen. Wie een woning wil huren in Utrecht of Zuid-Holland is eveneens duur uit. In Noord Nederland liggen de huurprijzen nog lager dan in de rest van het land, al was ook in Drenthe en Friesland sprake van een flinke stijging met respectievelijk 16 en 17 procent.

Bron: Het Financieele Dagblad