Grote banken laten hun financiering afhangen van hoe groen een bedrijf is

23 juli 2019

Steeds meer banken kijken bij een financieringsaanvraag niet alleen naar de kredietwaardigheid van een bedrijf. Het gaat er niet alleen om of het bedrijf genoeg financiële ruggengraat heeft om een lening binnen redelijke termijn te kunnen aflossen. Er wordt ook gekeken naar hoe milieubewust het bedrijf is en hoe duurzaam de investering waarvoor de financiering wordt gevraagd.

De CO2 waarde van de investeringsportefeuille

Partijen die investeren, zoals pensioenfondsen, investeringsmaatschappijen en banken gaan de komende jaren kritisch kijken naar hun portefeuille. Hoe kan degene die geld vraagt de CO2 uitstoot verminderen? Dat wordt een belangrijke vraag. Niet alleen aan een fabriek die miljoenen wil lenen, maar ook aan een huizenkoper die een hypotheek wil. De uitstoot moet met 49% zijn verminderd in 2030, hebben zo’n 50 investeerders met elkaar afgesproken. Dat lijkt een nobel maar onhaalbaar streven, maar de partijen zijn er bloedserieus in.

Nederland is koploper

De Europese Unie ziet Nederland als voorbeeld voor andere Europese landen als het om deze aanpak van financiering gaat. Deze ontwikkeling brengt echter ook een ‘tegenlobby’ op gang. Er zijn immers ook bedrijven die niet in de groene sector actief zijn. Zij zijn bang straks geen financiering meer te kunnen krijgen omdat banken en andere investeerders hun geld alleen nog in ‘groene’ projecten willen steken waar ze goed mee kunnen scoren.

De Taxonomie, een lijst met activiteiten die volgens de EU bijdragen om te voldoen aan de klimaatdoelen in het Klimaatakkoord van Parijs, bevatten volgens deze bedrijven enorme belemmeringen voor hen om nog op een acceptabele manier te kunnen ondernemen. Het is nu nog niet verplicht om taxonomie te gebruiken bij het beoordelen van een financieringsaanvraag. Maar het is wel de verwachting dat steeds meer investeerders dit in de toekomst gaan doen.

Bron: Het Financieele Dagblad