Groei door overnames uit de gratie bij bouwbedrijven

22 juni 2020

De afgelopen jaren waren de overnames in de bouwsector aan de orde van de dag. Maar de overname door bouwconcern HAL van bouwer Van Wijnen lijkt één van de laatste grote overnames te zijn. Bouwers geloven niet langer dat ze kunnen groeien door collega bedrijven over te nemen. De afgelopen decennia waren er regelmatig overnames die erop gericht waren om te groeien. Bouwers lijken zich nu te beperken tot het overnemen van kleine specialistische bedrijven. Grote fusies in de bouw zijn al een flinke periode niet meer aan de orde geweest.

Bouwers willen compleet aanbod kunnen doen

Overnames in de bouwsector lijken er steeds meer op te zijn gericht om een compleet pakket te kunnen aanbieden. Bedrijven die specialistisch werk voor de bouw leveren, zoals complete onderdelen voor woningen of bedrijven, worden nog wel overgenomen. Maar een grote concurrent overnemen is niet meer aan de orde. Een belangrijke reden daarvoor is overigens ook dat bouwbedrijven onvoldoende kapitaal hebben voor een grote overname. Ook daarom richten zij zich liever op een stabiele positie op de markt, zeker gezien de roerige tijden waarin de bouw momenteel verkeert vanwege verschillende crises. Het begon met stikstof en PFAS en toen kwam de coronacrisis waarvan nog lang niet duidelijk is wat de gevolgen precies zullen zijn.

Groei door overnames uit de gratie bij bouwbedrijven

Consolidatie lijkt voorlopig voldoende in de bouw

In het verleden zijn er grote overnames geweest die zorgden voor consolidatie in de markt. Maar overnames in de bouwsector zoals het ontstaan van VolkerWessels en BAM. Ballast Nedam werd verkocht toen het bedrijf in zwaar weer terechtkwam. Dat er minder wordt overgenomen heeft vooral een praktische reden. Het is veel goedkoper om een bedrijf voor een opdracht in te huren dan dat de medewerkers van dit bedrijf na een overname permanent op de loonlijst staan. Flexibiliteit lijkt hierbij het toverwoord te zijn. Kleine bedrijven voelen vaak wel voor overname. Soms omdat er geen opvolger voor handen is of omdat ze zich op hun kerntaak willen kunnen concentreren zonder last te hebben van wet- en regelgeving en daardoor een toename in administratieve rompslomp.

Bron: Het Financieele Dagblad