Gevolgen hogere energierekening zullen fors zijn ondanks compensatie

6 maart 2022

De kosten voor gas en stroom blijven maar stijgen. De inval door Rusland in Oekraïne eind februari 20221 doet daar uiteraard ook geen goed aan. Er wordt rekening mee gehouden dat de gastoevoer vanuit Rusland zal worden gestaakt. Dit zal de kosten verder laten oplopen. De energierekening pakt nu al voor veel huishoudens twee keer zo hoog uit als in 2021. Een gemiddeld gezin moet rekening houden met een stijging van de kosten met minstens 86%. Daarbij is de eerder door de overheid aangekondigde compensatie op de energiebelasting al meegenomen.

‘Meer compensatie nodig’

Met de snel stijgende kosten, vooral voor aardgas, wordt de roep om meer steun voor de burgers groter. Het CBS berekende dat een gezin minimaal 110 euro per maand kwijt is aan gas en stroom. Een dergelijke forse stijging in een jaar tijd is zeker de afgelopen tien jaar niet voorgekomen, aldus een econoom van het CBS. Ook Pricewise, één van de bekende prijsvergelijkers voor energie, voorziet dat veel mensen in de problemen komen als ze aan het eind van het jaar de afrekening krijgen. Een geluk is nog dat de winter redelijk mild is verlopen met weinig strenge vorst. Maar ondanks dat zullen de kosten voor stroom en gas voor de nodige stress gaan zorgen in Nederlandse huishoudens zo is de verwachting.

Gevolgen hogere energierekening zullen fors zijn ondanks compensatie

Tweede compensatieronde

Toen in 2021 bleek dat de energierekening flink hoger zou uitpakken vanwege de fors gestegen prijs voor gas trok het kabinet in eerste instantie 3,2 miljard euro uit om alle huishoudens een korting op de energiebelasting te geven. Daar kwam nog eens 200 miljoen euro bij voor verdere compensatie van mensen met een laag inkomen. Huishoudens met een vast energiecontract hebben nu nog mazzel. Zij blijven hetzelfde betalen tot het contract afloopt. Iedereen met een variabel contract kreeg per januari 2022 soms al met een forse verhoging van de maandelijkse voorschotbedragen te maken. Pricewise en ook de energieleveranciers voorzien dat een deel van de huishoudens de energierekening uiteindelijk niet meer kan betalen als er niet meer hulp vanuit de overheid komt. De verwachting is niet dat de prijzen voor energie dit jaar nog zullen dalen.

Bron: Het Financieele Dagblad