Wie gaat de strijd winnen om de opdrachten op de warmtemarkt?

13 augustus 2020

Over enkele decennia moeten alle huizen en andere gebouwen worden voorzien van duurzame verwarming. Warmtenetten moeten worden aangelegd, er wordt nu al druk geëxperimenteerd met verschillende technieken. Verantwoordelijk minister Wiebes presenteerde onlangs de Warmtewet, waarin de koers voor de komende jaren wordt uitgestippeld. De meningen van deskundigen over deze wet zijn verdeeld.

Warmtemanifest pleit voor betaalbaarheid en innovatie

Sommige groepen maken zich zorgen over de ontwikkeling van warmtevoorziening in de toekomst. De Tweede Kamer kreeg daarom in de zomer van 2020 een ‘Warmtemanifest’ aangeboden, opgesteld door energiebedrijven, milieubewegingen en bewonersverenigingen. Hierin wordt gepleit om beter te kijken naar de betaalbaarheid en naar innovatieve mogelijkheden voor duurzame verwarming. De Warmtewet is nu te veel geschreven in het voordeel van ‘grote spelers’ zoals Vattenfal en Eneco. Zij beschikken over middelen om grote wijken te voorzien van een alternatieve warmtevoorziening, zoals restwarmte van energiecentrales of warmte die wordt opgewekt door het verbranden van biomassa. Kleinere partijen en initiatieven die wellicht duurzamer zijn, vallen op deze manier buiten de boot.

Wie gaat de strijd winnen om de opdrachten op de warmtemarkt

Meer aandacht voor kleine systemen

Deskundigen dringen er bij de minister op aan dat de Warmtewet zich ook moet richten op kleinschalige initiatieven. Die zijn vaak zeer innovatief, maar niet geschikt of bedoeld voor woonwijken met honderden woningen. Als hier onvoldoende ruimte voor is kunnen er belangrijke projecten verloren gaan en wordt er mogelijk niet optimaal gebruik gemaakt van alle mogelijkheden voor duurzame verwarming. Door alleen ‘grote spelers’ te betrekken bij de ontwikkeling van warmtenetten blijven er kansen liggen en dat is jammer.

Tweede Kamer kritisch op de concept Warmtewet

De Tweede Kamer is kritisch op de concept tekst van de Warmtewet. Dat bleek ook uit het feit dat het Warmtemanifest positief werd ontvangen. Volgens Tweede Kamerlid Van der Lee van GroenLinks pleit ervoor dat minister Wiebes het gesprek aangaat met de partijen die het Warmtemanifest hebben aangeboden en niet aanstuurt op een snelle aanvaarding van de Warmtewet in de Tweede Kamer. Dat kan volgens Van der Lee best wachten tot na de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Zo krijgen ook kleinschalige initiatieven een eerlijke kans.

Bron: NRC Next