Fijnstoffilters bij nieuwbouwwoningen in Maastricht

4 oktober 2018

Ballast Nedam is bezig met een nieuwbouwproject langs de A2-tunnel bij Maastricht. Hierbij bieden ze standaard de optie aan om een fijnstoffilter te laten installeren. Het is uniek in de bouwwereld dat dit standaard aangeboden wordt. Ballast Nedam doet dit om de mensen bewuster te maken van het gevaar van fijnstof.

Fijnstof is een sluipmoordenaar. Maar weinig mensen beseffen wat het gevaar is van fijnstof. Het is ontzettend slecht voor de gezondheid en kan ernstige longziekten en hartklachten veroorzaken. Gemiddeld gezien leven mensen negen maanden korter door de negatieve gevolgen van fijnstof. In de grote steden is dit effect nog groter.

De effecten van een fijnstoffilter

De tunnel in Maastricht heeft er al voor gezorgd dat de lucht in de stad een stuk schoner is geworden. Maar ondanks dat blijft fijnstof een probleem. Met een filter blijft de lucht in de woningen een stuk schoner. Heel belangrijk, omdat mensen gemiddeld twintig uur per dag binnen doorbrengen. Met het filter wordt fijnstof verwijderd uit de woning en gaat de luchtkwaliteit flink omhoog.

Ballast Nedam maakt gebruik van een systeem van Brink Climate Systems. Dit systeem houdt de luchtvochtigheid en het zuurstofgehalte in woningen op peil. Daar komt een fijnstoffilter bij dat fijnstof uit de lucht haalt door de minuscule deeltjes statisch te maken en op te vangen.

De installatie van het filter kost ongeveer 7.500 euro. Dit is echter een fractie van de totale prijs van een woning. Bovendien scheelt het veel geld op de gezondheidszorg, aangezien mensen gezonder oud worden. En wanneer de filters vaker worden aangeboden, zal de prijs ook omlaag gaan.

Bied het fijnstoffilter standaard aan

Ballast Nedam hoopt dat het snel een standaard wordt om een fijnstoffilter aan te bieden bij nieuwbouw. Door dit nu zelf aan te bieden bij hun woningen, hopen ze dat dit bij andere nieuwbouwprojecten ook gaat gebeuren. Dit lijkt realistisch, aangezien het bij energieneutrale woningen precies zo ging. Toen er nieuwbouwwoningen werden gebouwd die zowel zonnepanelen als warmteterugwininstallaties hadden en ook nog eens goed geïsoleerd waren, kwam het concept al snel in een stroomversnelling terecht. Tegenwoordig is het standaard om nieuwbouwwoningen zo zuinig mogelijk te maken. Het is een kwestie van tijd tot het fijnstoffilter net zo populair is.

Bron: fd.nl