Feyenoord City kampt met problemen
17 september 2018
Feyenoord City is een project van Feyenoord in samenwerking met de gemeente. Het project heeft grootse plannen. Er moet een nieuw stadion komen en in het gebied komen woningen, winkels, hotels en sportgelegenheden. Nu blijkt uit een interne presentatie dat het project veel duurder uitvalt dan gepland en dat het ontwerp nog niet goed in elkaar steekt. En dat terwijl de projectleiding in eerste instantie mededeelde dat het project positief beoordeeld was door de International Stadia Group (ISG), een bureau dat stadionplannen analyseert.
Oplopende kosten
Project Feyenoord City bleek veel duurder dan gedacht. Dit heeft onder andere te maken met de steeds hoger wordende prijzen in de bouw. Bovendien blijkt de inflatie harder te stijgen dan verwacht. Door dit alles vallen de kosten voor de bouw van het stadion alleen al zo’n 30 miljoen hoger uit dan eerst berekend was. Men was uitgegaan van een totaalbedrag van 366 miljoen euro voor het nieuwe stadion. De totale kosten van het gehele project zijn geraamd op 1,5 miljard euro, waarvan zo’n 135 miljoen euro van de gemeente afkomstig is.
Tegenstrijdige berichten
De informatie die Feyenoord City verstrekt, zou volgens de projectorganisatie objectief en feitelijk moeten zijn. Maar nu blijkt dat hier argwaan over ontstaat bij zowel de omwonenden als bij supporters. Zo gaf de organisatie op 21 augustus nog aan dat de plannen voor het nieuwe stadion door ISG waren beoordeeld als ‘haalbaar’ en ‘weloverwogen’. Nu blijkt echter uit een interne presentatie dat ISG vindt dat de ambities niet haalbaar zijn.
Feyenoord City heeft de toekomstige inkomsten te hoog ingeschat. Zo zou ingecalculeerd zijn dat de horeca-inkomsten tijdens wedstrijden verdubbelen ten opzichte van de huidige inkomsten. Verder verwacht Feyenoord City 350.000 dagjesmensen per jaar. Volgens de ISG is dit te hoog ingeschat.
Ook het benodigde geld voor de realisatie van het project, is er nog niet. Voor de bouw van het stadion doet de gemeente mee met zo’n 40 miljoen euro. Daarnaast is er nog eigen vermogen nodig én een banklening. Er moet dus een nieuwe businesscase gemaakt worden, waarin de opbrengsten per jaar zo’n 2 miljoen euro minder zijn.
Naast de financiële problemen, blijkt dat ook het ontwerp niet in orde is. Zo bevindt de keuken van het restaurant zich maar liefst op zestig meter afstand van de boardroom. Dit blijkt in de praktijk niet te werken. Dit zijn praktische problemen waar ook nog een oplossing voor gevonden moet worden in een nieuw ontwerp.
Projectleiding erkent problemen
Financieel directeur Carl Berg is geschokt dat zijn interne presentatie is uitgelekt. Hij beaamt dat de businesscase enige aanpassingen nodig heeft. Maar hij benadrukt dat de conclusie van de ISG het project wel degelijk positief beoordeelde als ‘haalbaar’, maar dat er daarbij enkele nuttige aanbevelingen waren.
Bron: NRC.next