De daling van de huizenprijzen zet door

4 december 2022

De afkoeling op de huizenmarkt zet door. Ook in oktober 2022 daalde de gemiddelde prijs voor een koopwoning ten opzichte van een maand eerder. De prijs voor koopwoningen ligt nu op iets meer dan 428.000 euro. In september was dat nog 447.000 euro. Procentueel gaat het om een daling van 0,5%. Het is wel al de derde maandelijkse prijsdaling op rij.

Stijging hypotheekrente

Een belangrijke oorzaak dat de prijs voor een koopwoning daalt is de fors hogere hypotheekrente. Ten opzichte van oktober 2021 is die inmiddels verdriedubbeld. Kon je in december nog een rentevast periode van tien jaar hebben tegen 1,44% rente, nu betaal je daarvoor 4,9%. Peter Hein van Mulligen is hoofdeconoom bij het CBS. Hij verwacht dat de daling van de prijzen op de huizenmarkt nog wel even zal aanhouden. Desondanks denkt hij niet dat de huizenmarkt zal instorten, zoals dat vanaf 2008 gebeurde. De situatie is nu heel anders dan toen.

De daling van de huizenprijzen zet door

Huizenprijzen stijgen op jaarbasis nog altijd

Dat de prijsdaling van koophuizen ook in oktober 2022 niet hard gaat blijkt uit de jaarcijfers. Vergeleken met oktober 2021 was een huis nog altijd ruim 7% duurder. Maar de prijsstijgingen gaan een stuk minder hard dan begin 2022 toen er nog maandrecords werden gebroken van rond de 20%. Makelaars registreren al sinds het voorjaar van 2022 een afkoelende huizenmarkt. Minder biedingen en minder kijkers voor een huis dat te koop wordt aangeboden. Ook ziet makelaarsvereniging NVM een daling van de uiteindelijke verkoopprijs bij bestaande woningen met zo’n 6% in het derde kwartaal ten opzichte van het kwartaal daarvoor. De prijzen voor nieuwbouwwoningen dalen nog niet, maar het aantal verkopen loopt snel terug. Wel moet worden opgemerkt dat makelaars en het CBS/Kadaster en ander ‘meetmoment’ hanteren. Makelaars rapporteren de verkoopprijs op het moment van het tekenen van het koopcontract. CBS en Kadaster gaan uit van de overdracht bij de notaris. Daar kan soms een periode van maanden tussen zitten.

Bron: Het Financieele Dagblad